Ruusufinni (rosacea) on yleinen ihotauti, jota esiintyy eniten 30–50-vuotiailla ja useammin naisilla. Suomalaisessa aikuisväestössä ruusufinniä on jopa joka kymmenennellä, jos lievät punoitusoireet lasketaan mukaan.
Taudin ensioire on usein kasvojen äkillisesti lehahtava punoitus (flush). Muita oireita ovat keskikasvojen ja poskien punoitus, näppylät, märkärakkulat ja korostuneet hiusverisuonet. Jopa puolella potilaista on myös vaihtelevia silmäoireita, kuten kuivasilmäisyyttä ja silmäluomien reunan tulehdusta. Ruusufinni on krooninen tauti ja oireilee aaltoillen. Monilla pahin vaihe sattuu kevään ja kesän aurinkokauteen.
Ruusufinnin tausta on monitekijäinen ja osin vielä tuntematon. Perintötekijät vaikuttavat taudin ilmenemiseen. Ruusufinnipotilaan immuunipuolustuksessa ja ihon sekä pintaverisuonten tulehduksen säätelyssä on poikkeavuutta. Auringon ultraviolettisäteilyllä on merkitystä sekä taudin synnyssä että sen pahenemisvaiheissa. Ihon normaalikasvustoon kuuluvat talipunkit lisääntyvät ruusufinnissä ja saattavat lisätä tulehdusreaktiota ihossa. Talipunkkia ei kuitenkaan pidetä ruusufinnin varsinaisena aiheuttajana.
Ruusufinnin oireet
Ruusufinnioireet alkavat usein poskien punoituksella, joka ilmenee erityisesti lämpötilan vaihtelujen yhteydessä, hikoillessa, alkoholia tai kuumia juomia nauttiessa sekä sosiaalisesti jännittävissä tilanteissa. Punoitus rajoittuu kasvoille ja häviää hitaammin kuin tavallisessa punastumisessa.
Varsinainen ruusufinni jaetaan neljään eri alamuotoon, joita voi esiintyä myös samanaikaisesti:
- Erytematoteleangiektaattinen eli punakka ruusufinni
- Papulopustulainen eli näppyläinen ja märkärakkulainen ruusufinni
- Rinofyyma eli nenän talirauhasten liikakasvu
- Silmän ruusufinni
Erytematoteleangiektaattisen ruusufinnin oireena on kasvojen lehahtelu, hiussuonten laajentuminen etenkin poskissa ja nenässä ja teleangiektasiat (hämähäkkiluomet), jotka saavat kasvot näyttämään punakoilta. Tästä muodosta käytetään myös nimeä couperosa. Couperosa-iho ärtyy herkästi monista voiteista ja kasvojenhoitotuotteista.
Papulopustulaisen ruusufinnin oireena on kasvojen keskiosiin painottuvat punakat näppylät ja märkärakkulat. Niiden koko vaihtelee nuppineulan pään kokoisista suuriin märkäonteloihin (kuva ). Aknelle tyypillisiä komedoja tai selän ja rintakehän näppyjä ei kuitenkaan ole.
Ruusufinnin harvinainen muoto on rinofyyma eli muhkuranenä. Sitä esiintyy lähinnä vain miehillä. Nenän talirauhaset suurentuvat ja nenä kasvaa kuhmuraiseksi (kuva ).
Jopa puolella on ruusufinnin silmäoireita, yleisimmin silmien kuivuutta ja kirvelyä. Silmän ruusufinni voi aiheuttaa toistuvia luomireunan ja sidekalvon tulehduksia ja hankalimmillaan vaurioittaa sarveiskalvoa. Silmäoireita voi olla, vaikka ihomuutokset olisivat vähäiset.
Ruusufinnin toteaminen
Ruusufinnidiagnoosi tehdään oireiden perusteella. Koepala voi joskus olla tarpeen lähinnä ihon punahukan poissulkemiseksi. Ruusufinnin taudinkuva voi muistuttaa myös aknea, tali-ihottumaa tai monimuotoista valoihottumaa.
Suunympärysihottuma eli perioraalidermatiittion samaa tautiperhettä kuin ruusufinni. Se oireilee nimensä mukaisesti suun ympärillä, joskus myös nenän ja silmien ympärillä.
Ruusufinnin itsehoito
On tärkeää pyrkiä välttämään niitä tekijöitä, joiden on huomannut pahentavan tautia. Auringolta suojautuminen on olennainen osa ruusufinnin ennaltaehkäisyä ja hoitoa. Tähän kuuluu keskipäivän auringon välttäminen, suojaava vaatetus ja aurinkosuojavoide (UVB- ja UVA-suoja, suojakerroin 30–50) (ks. Ultraviolettisäteily (UV) ja sen vaikutus ihmiseen. Viimalla tai pakkasella poskien punoitusta voi vähentää suojaavalla vaatetuksella.
Ruokavaliossa kannattaa välttää esimerkiksi voimakkaita mausteita, mikäli ne lehahduttavat ihon. Alkoholi ja kuumat ruoat ja juomat laajentavat ihoverisuonia ja voivat lisätä punoitusta.
Hydrokortisoni- tai muita kortisonivoiteita ei pidä käyttää, sillä ne voivat pahentaa tautia.
Apteekista voi ostaa itsehoitolääkkeenä metronidatsoli-emulsiovoidetta, jota käytetään pakkausohjeen mukaan yleensä 1–2 kertaa päivässä vähintään kuukauden hoitojaksoina. Silmäoireiden ensisijainen hoito on kostuttavat silmätipat.
Ruusufinni-iho on usein kuiva ja herkästi ärtyvä. Ihon puhdistukseen ja kosteutukseen kannattaa käyttää joko herkälle iholle tai ruusufinni-iholle tarkoitettuja tuotteita. Peittävää kosmetiikkaa voi käyttää, kuten meikkivoidetta, joka sisältää punoitusta peittävää pigmenttiä.
Milloin hoitoon?
Lääkäriin mennään silloin, kun ruusufinni koetaan ongelmaksi eikä itsehoito ole auttanut riittävästi. Lääkäri voi jatkaa metronidatsolivoiteen käyttöä tai määrätä paikallishoidoksi atselaiinihappoa sisältävää geeliä tai voidetta, ivermektiinivoidetta tai pimekrolimuusivoidetta. Paikallishoidon teho ilmenee hitaasti, 1–3 kuukauden sisällä. Ylläpitohoito esimerkiksi kaksi kertaa viikossa voi estää pahenemisvaiheita.
Lääkärin määräämiä hoitoja ovat myös sisäiset 1–3 kuukauden kestoiset antibioottikuurit tetrasykliini-ryhmän lääkkeillä (doksisykliini, lymesykliini tai tetrasykliini). Jos hoitovaste on riittämätön, voi ihotautien erikoislääkäri harkita aknenkin hoidossa käytettävää isotretinoiinia. Annos on yleensä pienempi kuin aknessa.
Hankalaan lehahtelevaan punoitukseen voidaan käyttää brimonidiini-geeliä tai sisäistä beetasalpaajalääkitystä kuten propranololia. Laajentuneita hiussuonia (couperosaa) voi häivyttää verisuonilaserilla. Rinofyymaa hoidetaan isotretinoiinilla ja laserilla.
Ruusufinnin silmäoireisiin käytetään hoitona kostutustippoja, luomireunan puhdistusta ja tarvittaessa antibioottia tai kortisonia sisältävää voidetta tai tippoja. Joskus tarvitaan myös sisäistä tetrasykliini-antibioottihoitoa.
Ruusufinnin ehkäisy
Taudin puhkeamista ei voi estää, mutta sen oireita voi lievittää ja ehkäistä kuten edellä Ruusufinnin itsehoito-kohdassa on kuvattu.
Kirjallisuutta
- Salava A. Ruusufinni. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. 10.3.2021.
- van Zuuren EJ, Fedorowicz Z, Carter B ym. Interventions for rosacea. Cochrane Database Syst Rev 2015;(4):CD003262.
- Lönnrot M. Ruusufinni ja perioraalidermatiitti – vaarattomat mutta viheliäiset. Suomen Lääkärilehti 2015;70 (14-15): 985-989.
- Schaller M, Almeida LM, Bewley A ym. Rosacea treatment update: recommendations from the global ROSacea COnsensus (ROSCO) panel. Br J Dermatol 2017;176(2):465-471.