Oireet ja syyt

Häntäluukipu on pitkäaikainen vaiva, joka voi tuntua lievänä tai pahimmillaan hyvin hankalana. Kipu häntäluussa tuntuu erityisesti istuttaessa taaksepäin nojaten, jolloin kehon painosta suuri osa kuormittaa häntäluuta. Pakaravaossa tuntuva häntäluu voi myös olla painellessa arka.

Häntäluun kiputilan syynä voi olla häntäluuhun kohdistunut vamma, esimerkiksi istualleen putoaminen, tai luun vahingoittuminen esimerkiksi synnytyksen yhteydessä. Myös pitkällinen rasitus (esimerkiksi pyöräily tai pitkällinen istuminen) voi olla aiheuttajana. Ylipaino on riskitekijä, koska ylipainoisen henkilön istuutuessa häntäluu pyrkii työntymään ulommaksi. Monissa tapauksissa vaivan syy jää epäselväksi.

Häntäluun seutuun voi heijastua muunkinlaisia kipuja, esimerkiksi pakaraseudun lihaskipuja, hermoärsytysoireita tai alueella olevan tulehduksen oireita.

Itsehoito

Jos häntäluukipu äityy jostakin tietystä toiminnasta, on tällaista hyvä yrittää välttää. Istumisen aiheuttamaa häntäluukipua voi hallita tyynyllä, mahdollisesti sellaisella, jossa on häntäluun kohdalla aukko, jolloin häntäluu ei istuessa joudu paineen alaiseksi (ks. kuva ). Tulehduskipulääkkeet auttavat myös kipuun.

Kuva

Istuintyyny häntäluukivussa. Häntäluun kipua istuessa voidaan lievittää tyynyllä, jossa on reikä häntäluun kohdalla.

Vamman aiheuttama kipu usein hälvenee vamman parantuessa, ja muukin hätäluukipu saattaa mennä ohi omia aikojaan.

Milloin hoitoon?

Kipu saattaa osoittautua niin itsepintaiseksi, että se ei edellä kuvatuista toimista huolimatta hellitä, ja kivun jatkuessa yli 3-6 kuukautta, on syytä hakeutua hoitoon. Lääkärin vastaanotolla voidaan varmistaa kivun syy ja tarvittaessa hoitaa ärtynyttä häntäluuta puudute- tai kortisoniruiskein. Myös kapsaisiinia sisältävän voiteen paikallinen käyttö voi lievittää kipua. Peräsuolen kautta tapahtuvasta häntäluun manipulaatiosta tai häntäluun seudun lihaksia rentouttavasta hoidosta on hyötyä osalle potilaista. Erittäin sitkeän ja päivittäistä elämää haittaavan kivun hoidoksi voidaan tarvita häntäluun osittaista poistoa.

Kirjallisuutta

  1. Foye P. Coccyx pain. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 7.1.2021.
  2. Gautam D. Coccygodynia treatment and management. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 16.11.2020.
  3. Maigne JY, Chatellier G, Faou ML ym. The treatment of chronic coccydynia with intrarectal manipulation: a randomized controlled study. Spine (Phila Pa 1976) 2006;31(18):E621-7 PMID: 16915077.