Yleistä
Bartholinin rauhaset sijaitsevat osittain isojen häpyhuulten takana emättimen suuaukon vieressä lantionpohjan sisällä. Rauhanen on parillinen ja noin senttimetrin kokoinen. Sen kahden senttimetrin mittainen tiehyt avautuu pienten häpyhuulten takaosan sisäpinnalle. Bartholinin rauhanen tuottaa kirkasta limaista eritettä kosteuttamaan emättimen aukkoa. Noin 2 % naisista kärsii elinaikanaan Bartholinin rauhasen sairauksista.
Bartholiniitin oireet
Lievässä tulehduksessa tiehyestä tuleva märkäerite on ainoa oire. Vaikeammassa tulehduksessa tiehyeen tukkeuduttua rauhaseen syntyy paise, joka on kivulias ja vaikeuttaa istumista ja kävelemistä. Yleisoireena voi olla kuumetta.
Bartholinin rauhasen kystassa rauhastiehyt on tukkeutunut, mutta rauhanen ei ole tulehtunut. Kasvaessaan kysta voi aiheuttaa yhdyntäkipuja. Se voi myös tulehtua uudelleen ja muodostaa paiseen.
Tutkimukset
Normaalisti Bartholinin rauhanen ei ole tunnusteltavissa. Pieni Bartholinin rauhasen kysta on usein oireeton sattumalöydös gynekologisessa tutkimuksessa.
Bartholinin rauhasen tulehdus on helppo todeta tavallisen gynekologisen tutkimuksen yhteydessä. Emättimen suulla, ison häpyhuulen alla on arka, punoittava ja kuumoittava paise. Tulehdus on tavallisesti bakteerien aiheuttama sekainfektio. Bakteeriviljelystä ei ole apua. Tippurin ja klamydian mahdollisuus on muistettava.
Bartholinin rauhasessa esiintyvä syöpäkasvain on harvinainen. Yli 40-vuotiailla potilailla Bartholinin rauhasen kystan tai paiseen hoidossa otetaan tarvittaessa kudosnäyte pahanlaatuisuuden poissulkemiseksi.
Bartholiniitin hoito
Alkuvaiheessa, kun paise ei ole "kypsä", tulehdusta voidaan hoitaa antibiooteilla. Jos häpyhuuleen on kehittynyt kipeä suuri paise, se avataan ja puhdistetaan paikallispuudutuksessa päivystyksenä. Antibioottilääkitys liitetään mukaan jatkohoidoksi, jos paise on kookas tai potilaalla on kuumetta. Jos tulehdus on levinnyt laajemmin pehmytkudoksiin, hoidetaan tulehdus sairaalahoidossa.
Jos tulehdukset toistuvat useamman kerran, kannattaa koko rauhanen poistaa leikkauksessa tai laserilla. Samoin jos tulehduksen jälkeen häpyhuuleen jää haittaava kysta, se poistetaan. Toistuvasti uusiutuvassa vaivassa on syytä harkita Bartholinin rauhasen poistoa tai ns.marsupialisaatiota (kystan avaus ja reunojen ompelu niin, että kysta jää avoimeksi). Joskus kystan voi tyhjentää neulalla, jos se aiheuttaa vaivoja kokonsa puolesta. Sen sijaan oireetonta kystaa ei tarvitse hoitaa.
Mikäli raskauden aikana kehittyy Bartholinin rauhasen tulehdus, se hoidetaan normaaliin tapaan avaamalla paise. Jos loppuraskaudessa todetaan haittaava kysta, se tyhjennetään neulalla aspiroiden ja hoidetaan muuten vasta synnytyksen jälkeen.
Bartholiniitin ehkäisy
Bartholiniittiin ei tunneta omin toimin toteutettua ehkäisyä. Jos rauhastulehduksia esiintyy toistuvasti, voidaan harkita Bartholinin rauhasten poistoa leikkauksella, mikä ehkäisee uusintatulehduksia.
Kirjallisuutta
- Pakarinen P, Jakobsson M, Nieminen P, Mäenpää J. Hyvänlaatuiset kasvaimet. Kirjassa: Tapanainen J, Heikinheimo O, Mäkikallio K (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2019, s. 270-271.
- Halonen P, Jakobsson M, Kotaniemi-Talonen L. Hyvänlaatuiset gynekologiset muutokset ja kasvaimet. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 28.9.2022.