Otoskleroosi on sisäkorvan sairaus, jossa sisimmäinen kuuloluu, jalustin, kiinnittyy virheellisesti sisä- ja välikorvan väliseen soikeaan ikkunaan. Tällöin äänten kulkeutuminen sisäkorvaan vaikeutuu ja kuulo huononee. Otoskleroosin syy on tuntematon. Tauti todetaan tavallisesti 30–40-vuotiaana ja se on naisilla kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä. Otoskleroosipotilaan naispuolisista lähisukulaisista noin joka viides sairastuu tautiin ja miespuolisista joka kymmenes. Otoskleroosi on erittäin harvinainen lapsilla.
Otoskleroosin oireet
Otoskleroosin oireena on heikentynyt kuulo. Tauti etenee yleensä pikkuhiljaa. Otoskleroosi on yleensä molemminpuolinen. Joillakin potilailla saattaa esiintyä myös korvan soimista tai lieviä tasapaino-ongelmia. Raskaus saattaa joissain tapauksissa pahentaa otoskleroosin oireita. Oma tai suvussa ilmenevä otoskleroosi ei ole este raskauden suunnittelulle.
Taudin toteaminen
Tauti todetaan kuulontutkimuksessa, jossa mitataan äänten johtumista sekä ilman kautta että kallon luita pitkin. Potilaalle tehdään myös äänirautakokeet. Otoskleroosin aiheuttama kuulonalenema on useimmiten enimmäkseen konduktiivinen eli johtumistyyppinen, ja etenkin matalien äänten kuuleminen on heikentynyt. Korvalampulla ja -mikroskoopilla katsottaessa korva näyttää lähes aina terveeltä. Joskus tärykalvolla voi näkyä pientä punoitusta. Diagnoosin varmentamiseen voidaan käyttää tietokonetomografiatutkimusta.
Otoskleroosin hoito
Otoskleroosin aiheuttamaa kuulonalenemaa voidaan hoitaa leikkauksella. Leikkauksessa välikorvaan asetetaan yleensä titaanista valmistettu, noin puolen senttimetrin mittainen proteesi. Se ulottuu alasin-kuuloluusta väli- ja sisäkorvan väliseen soikeaan ikkunaan ja toimii kuten mäntä. Proteesin ansiosta äänten siirtyminen sisäkorvaan helpottuu ja kuulo paranee. Leikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa, ja sen tulokset ovat useimmiten hyviä. Leikkaus tehdään useimmiten mikroskoopin avulla, mutta tähystinten käyttö on yleistymässä. Arpi on huomaamaton, eikä proteesi rajoita elämää. Leikkauksen jälkeen voi lentää normaalisti ja harrastaa vaikka laitesukellusta. Nykyaikainen proteesi ei ole este magneettitutkimukselle.
Ellei korvaa haluta tai voida leikata, myös kuulokoje auttaa otoskleroosin aiheuttamaan kuulonalenemaan hyvin.
Osa potilaista sairastaa tautimuotoa, jossa myös sisäkorvan kuulo heikkenee merkittävästi. Jos kuulokojeista ei saada riittävää apua, voidaan harkita sisäkorvaistutteen asentamista.
Otoskleroosin ehkäisy
Taudin puhkeamista ei osata toistaiseksi ehkäistä. Siihen ei voida elintavoilla vaikuttaa.
Kirjallisuutta
- Gherasie L-M, Voiosu C, Bartel R, ym. Techniques for otosclerosis surgery: Ear surgery from the microscope to the endoscope – A literature review. J Otol 2024;19:120–6.
- Fabbris C, Molteni G, Tommasi N, Marchioni D. Does pregnancy have an influence on otosclerosis? J Laryngol Otol 2022;136(3):191–6