Yleistä

Pallea on rinta- ja vatsaontelon välissä oleva litteä, levymäinen lihas. Pallean rauhallinen ja hallittu supistuminen täyttää keuhkot ilmalla, ja se onkin tärkein hengityslihaksemme.

Hikassa pallealihas supistuu äkillisesti, jolloin ilma alkaa virrata nopeasti sisään. Samalla kurkunpää sulkeutuu, jolloin keuhkot eivät pääse täyttymään ilmalla. Äänihuulten äkillinen sulkeutuminen kurkunpäässä aiheuttaa hikalle tyypillisen äänen.

Erään teorian mukaan hikka on jäänne hengityksen säätelyyn liittyvistä toiminnoista ajoilta, jolloin eläimet siirtyivät vedestä maalle ja niillä oli sekä kidus- että keuhkohengitystä.

Hikkaa esiintyy kaikenikäisillä, jo kohdussa olevalla sikiölläkin. Keskosena syntyneillä on tavallista enemmän hikkaa.

Hikka on lähes aina lyhytaikainen tila, joka kestää parista minuutista muutamaan tuntiin. Vain harvoin hikka pitkittyy. Pitkittyneestä hikasta puhutaan silloin, kun hikka on kestänyt yli kaksi vuorokautta.

Hikan syyt

Tavallisen hikan perimmäistä syytä ei tunneta. Kyseessä on jokin yleinen nisäkkäiden hengitykseen liittyvä mekanismi, sillä nikottelua esiintyy myös muilla eläimillä, esimerkiksi kissoilla, rotilla ja kaneilla.

Hikan voi laukaista ruokatorveen tai mahalaukkuun kohdistuva ärsytys, kuten

  • liiallinen tai hyvin nopea syöminen
  • hyvin kuuman tai kylmän ruoan nauttiminen
  • ilmavaivat
  • hiilihappoisten juomien nauttiminen
  • runsas alkoholin käyttö
  • mahahapon nouseminen ruokatorveen refluksitaudissa.

Hikan itsehoito

Yleensä hikka menee ohi muutamassa minuutissa. Tavallista sitkeämpää hikkaa voi yrittää saada loppumaan seuraavilla keinoilla, vaikka niistä minkään tehoa ei ole varmistettu tieteellisissä tutkimuksissa.

  • Juomalla vettä lasin ulkolaidalta
    • Taivutetaan päätä alaspäin, viedään huulet lasin ulkolaitaan, kallistutaan eteenpäin, otetaan kulaus vettä ja niellään.
  • Nielemällä lusikallisen kuivaa sokeria
  • Pidättämällä hengitystä niin kauan kuin mahdollista
  • Puhaltamalla paperipussiin

Milloin hoitoon

Jos hikka jatkuu yli kaksi päivää (pitkittynyt hikka), on syytä hakeutua hoitoon päivän tai parin kuluessa. Tutkimuksiin on aiheellista mennä myös, jos tuntikausia kestävä hikka on alkanut vaivata niin usein, että se häiritsee elämää.

Pitkittyneen hikan hoito

Hikan pitkittyessä selvitetään, onko sen syynä jokin sairaus. Jos sairaus löytyy, sen hoidolla hikkakin väistyy. Jos sairautta ei pystytä parantamaan tai jos mitään syytä pitkittyneeseen hikkaan ei löydetä, sitä voidaan hillitä lääkkeillä.

Varsinaista hikan täsmälääkettä ei ole tarjolla, mutta sitä voidaan hoitaa esimerkiksi epilepsia-, tietyillä pahoinvointi- ja psyykenlääkkeillä. Nämä eivät varmuudella poista hikkaa kokonaan, mutta heikentävät sen voimakkuutta ja vähentävät ilmaantumista.

Pitkittyneessäkin hikassa itsehoidolla, kuten alkoholin ja hiilihappoisten juomien välttämisellä, lääkehoitoon yhdistettynä saadaan paras hoitotulos.

Kirjallisuutta

  1. Hikka. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 25.8.2021.