Luufinni (milium) tarkoittaa 1–2 millimetrin läpimittaista helmenvaaleaa näppylää ihossa. Näppylä on pieni sarveismassaa eli keratiinia sisältävä ontelo ihon pintaosassa. Luufinni syntyy etenkin lapsilla vajaasti kehittyneeseen talirauhaseen tai karvatuppeen, ja myöhemmällä iällä pinnallisen ihovaurion seurauksena esimerkiksi auringonpolttaman tai muun ihorikkouman alueelle.
Luufinnejä voi ilmaantua missä iässä hyvänsä, mutta yleisimpiä ne ovat lapsilla. Jopa puolelta vastasyntyneistä löytyy luufinnejä.
Luufinnin oireet
Vastasyntyneillä luufinnejä löytyy useimmiten nenän seudusta ja sitä vanhemmilla silmien ympäriltä (kuva ). Yksittäisten luufinnien lisäksi esiintyy niin sanottuja eruptiivisia luufinnejä, joita ilmaantuu lyhyessä ajassa jopa kymmeniä kasvojen tai ylävartalon alueelle. Joskus luufinnejä ilmestyy läiskittäin etenkin korvien ympäristöön. Ilmiöiden syytä ei tunneta.
Luufinneihin ei liity kutinaa tai muita subjektiivisia oireita, ja niistä on vain kosmeettista haittaa.
Luufinnien toteaminen
Luufinnidiagnoosiin riittää yleensä tyypillinen taudinkuva. Joskus aknekomedot tai ihon apuelinten, kuten karvatuppien tai hikirauhasten, hyvänlaatuiset kasvaimet muistuttavat luufinnejä. Jos diagnoosissa on epävarmuutta, otetaan koepala.
Itsehoito
Vastasyntyneiden luufinnit häviävät yleensä muutamassa viikossa, ja myöhemminkin osa häviää itsestään. Kosmeettisesti häiritsevät luufinnit voi poistaa terävällä neulalla, mieluiten isolla injektioneulalla. Luufinnin katto leikataan auki, jolloin sarveishelmen voi pyöräyttää ulos. Toimenpiteen voi tehdä myös kosmetologi.
Milloin lääkäriin?
Luufinnejä ei tarvitse näyttää lääkärille, jollei niiden syntyyn liity ihotauteja. Lääkäriltäkin luufinnien poisto onnistuu pintapuudutuksen kanssa tai ilman.
Ehkäisy
Luufinnien ilmaantumista ei käytännössä pysty estämään.