Värttinäluun murtuma on yksi yleisimpiä murtumia. Murtuman kipsisidoshoito kestää yleensä 3–5 viikkoa. Kipsihoidon aikana ja sen poiston jälkeen pitää liikutella yläraajan niveliä ja harjoittaa lihaksistoa. Hyvän hoitotuloksen saavuttamiseksi kannattaa noudattaa tässä artikkelissa esiteltyjä ohjeita.
Yleisiä ohjeita
- Pidä kättä kohoasennossa turvotuksen vähentämiseksi. Kolmioliinassa (mitellassa) tai muussa liinassa kantamisesta ei ole hyötyä.
- Jos kipsi puristaa ja painaa kivuliaasti tai et saa sormenpäitä kämmeneen tai kyynärniveltä koukkuun, ota yhteys terveyskeskukseen tai sairaalaan, jossa murtuma on hoidettu.
- Akuutin kivun hyvällä hoidolla pyritään estämään kivun kroonistuminen. Kudosvauriokivun akuutin vaiheen hoidossa käytetään parasetamolia, tulehduskipulääkkeitä tai näiden yhdistelmää. Tulehduskipulääkkeiden pitkäaikaista ja jatkuvaa käyttöä ei suositella.
- Älä kastele kipsiä äläkä mene kipsin kanssa saunaan. Sauna ja lämpö lisäävät käden turvotusta ja aiheuttavat kipsin alla ihon kutinaa.
Harjoittelu
- Harjoittelu toteutetaan hoitavan lääkärin tai fysioterapeutin ohjeiden perusteella.
- Sormien kevyt aktiivinen käyttö arkipäivän askareissa edistää liikkeiden palautumista ja ylläpitämistä.
- Nyrkistä käsi viideksi sekunniksi niin, että sormenpäät puristuvat kämmeneen ja sen jälkeen ojenna sormet suoriksi käden nojatessa pöytään (video Vie sormet nyrkkiin). Ojenna sormet pöydän myötäisesti ja koukista sitten nyrkkiin (video Nyrkki ojenna suoraksi). Tee koukistus- ja ojennusliikkeet 10 kertaa ilman toisen käden apua ja toista liikesarja 10 kertaa vuorokaudessa. Älä auta toisella kädellä, hiero tai heiluta, vaan tee liikkeet murtuneen käden omilla lihaksilla.
- Liikuta ja paina peukaloa vuorotellen kutakin sormenpäätä vasten. Tee tätäkin liikesarjaa 10 kertaa ja toista se 10 kertaa vuorokaudessa (video Kosketa peukalolla jokaista sormenpääta).
- Koukista ja ojenna kyynärniveltä tehokkaasti 10–15 kertaa viisi kertaa vuorokaudessa (video Kyynärvarren koukistus ja ojennus). Nosta yläraaja olkanivelestä eteen ja sivulle 10–15 kertaa ainakin viisi kertaa vuorokaudessa.
- Tee kyynärvarrren kierto kämmen pöytään koskettaen 10 kertaa ja toista 10 kertaa vuorokaudessa (video Kyynärvarren kierto).
- Vie käsi useita kertoja päivässä niskan taakse ja ristiselän päälle.
- Pidä yläraaja vartalon vierellä ja liikuta hartiaa ja lapaluuta eteen ja taakse sekä tee lapaluun kiertoliikettä ylös ja alas.
- Jos sormet turpoavat, tulevat jäykiksi tai puutuvat tai niissä esiintyy pistelyä, lisää edellä kuvattuja liikeharjoituksia ja pidä kättä enemmän kohoasennossa. Voit kevyesti käyttää kättä esimerkiksi askarteluun tai käsitöiden tekemiseen.
Kipsin poiston jälkeen tulee jatkaa samoja harjoituksia. Lisää harjoituksiin ranteen koukistus, ojennus, sivuliikkeet ja kyynärvarren kiertoliikkeet. Tee kyynärvarren kiertoliikkeet kyynärnivel 90 asteen kulmassa olkavarsi vartaloon tuettuna.Tue kyynärpää pöytään tai tuolin käsinojaan harjoitusten aikana.
Mitä tiiviimmin harjoittelet, sen parempi on lopputulos. Lopullinen toipuminen voi viedä 6–12 kuukautta, mutta se ei estä keveähköä työntekoa. Valtaosalla vamma ei aiheuta pysyvää haittaa päivittäisiin toimintoihin.
Kirjallisuutta
- Värttinäluun alaosan murtuma (rannemurtuma). Käypä hoito -suositus | Julkaistu: 05.09.2023. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Fysiatriyhdistys ry:n, Suomen Käsikirurgiyhdistys ry:n ja Suomen Ortopediyhdistys ry:n asettama työryhmä.
- Lindfors N. Värttinäluun alaosan murtuman hoito on muuttunut - mutta miksi? Suom Lääkäril 2016;71:3061.