Yleistä

Lymphogranuloma venereum (LGV), joka kuuluu sankkereiden ryhmään, on Suomessa harvinainen seksitauti. Tautia tavataan Euroopassa lähinnä miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa. Tropiikissa sitä tavataan enemmän.

Taudin aiheuttavat tavallisen klamydiabakteerin Chlamydia trachomatiksen harvinaisemmat serotyypit L1–3. Bakteeri leviää ja lisääntyy imukudoksessa. Tauti tarttuu pienten limakalvorikkoumien kautta.

LGV:n oireet

Ensimmäisenä merkkinä tartunnasta on pieni haavauma, joka paranee itsestään ja jää helposti havaitsematta. Myöhemmin ilmaantuu suurentuneita imusolmukkeita tartunta-alueelle. Nykyisin LGV:n oireena on tavallisimmin peräsuolitulehdus, joka voi aiheuttaa kipua sekä limaista tai veristä vuotoa peräaukosta. Joskus potilaan oireita pidetään aluksi suolistosairautena. Tauti voi olla myös oireeton.

LGV:n toteaminen

Jos oireet herättävät epäilyn LGV:stä, otetaan peräaukon limakalvolta klamydianukleiinihapon osoitusnäyte. Klamydiapositiivisesta näytteestä pyydetään laboratoriosta lisätutkimuksena lymphogranuloma venereumia aiheuttavien Chlamydia trachomatis-serotyyppien määritys.

LGV:n itsehoito

Seksitautia epäiltäessä oireita ei pidä koskaan alkaa hoitaa omin päin.

Milloin hoitoon?

Tartuntaa epäiltäessä tutkimuksiin voi hakeutua omalle terveysasemalle, sukupuolitautien poliklinikalle tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Tutkimuksia tehdään myös yksityisillä lääkäriasemilla. LGV hoidetaan yleensä 3 viikon pituisella doksisykliinikuurilla. Lääkityksen ajan tulee pidättäytyä seksistä ja sitten käyttää kondomia, kunnes on saatu puhdas kontrollinäyte. Hoidon onnistuminen varmistetaan uudella näytteellä 4 viikon kuluttua hoidon päättymisestä. Seksikumppanit puolen vuoden ajalta informoidaan ja ohjataan tutkimuksiin. Vakituinen seksikumppani tulisi hoitaa samanaikaisesti.

Ehkäisy

Kondomin käyttö kaikissa seksimuodoissa suojaa tartunnalta.

Kirjallisuutta

  1. Hiltunen-Back E. Harvinaiset sukupuolitaudit: sankkerit. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 3.5.2021.
  2. Käypä hoito -suositus Seksitaudit
  3. Hiltunen-Back E ja Puolakkainen M. Lymphogranuloma venereum ja Mycoplasma genitalium infektio – ”uudet” seksiteitse tarttuvat taudit. Duodecim 2018;134:1011-16