Jos hajuaisti heikkenee selvästi tai häviää kokonaan, lääkärin on hyvä tutkia nenä ja kurkku rakenteellisten syiden, kuten nenäpolyyppien, poissulkemiseksi. Aina tällaista syytä ei löydy, mutta onneksi hajuaistia voi kuntouttaa. Edistääksesi hajuaistisi elpymistä Sinun olisi hyvä aloittaa kotona omatoiminen hajuharjoittelu. Tutkimusten mukaan mahdollisimman pian hajuaistin menetyksen jälkeen aloitettuna se parantaa ja nopeuttaa hajuaistin palautumista osalla potilaista, mutta jopa yli vuoden kuluttua aloitettu harjoittelu saattaa olla hyödyllistä.

Ensimmäinen vaihe (3 kuukautta)

Hajuharjoittelu aloitetaan ruusulla, eukalyptuksella, sitruunalla ja neilikalla. Haistele jokaista tuoksua 10 sekuntia, pidä 10 sekunnin tauko ja siirry seuraavaan tuoksuun. Kun olet haistellut kaikki neljä tuoksua, toista harjoitus kertaalleen. Tee harjoitus kahdesti päivässä, aamulla ennen aamupalaa ja illalla ennen nukkumaanmenoa. Noudata tätä harjoitusohjelmaa säännöllisesti kolmen kuukauden ajan.

Toinen vaihe (4–6 kuukautta)

Siirry kolmen kuukauden jälkeen neljään uuteen tuoksuun, jotka voit valita saatavuuden ja mieltymystesi mukaan. Toisen vaiheen harjoitteluohjelma toteutetaan samalla tavalla kahdesti päivässä kuin ensimmäinen. Varmista aika ajoin, etteivät harjoitustuoksusi ole laimentuneet.

Hajuharjoitteluun käytettävien tuoksujen hankkiminen

Ensimmäinen vaihe

Neilikkaa myydään ruokakaupoissa. Sitruunatuoksuun voi käyttää hedelmää tai sitruunaöljyä. Sitruunaöljyä, ruusuvettä tai -öljyä ja eukalyptusöljyä voit ostaa tai tilata apteekeista, etnisistä kaupoista tai luontaistuotekaupoista.

Toinen vaihe

Ruokakaupasta saa tuoksuvia hedelmiä, esimerkiksi mandariineja, ja kuivattuja tai tuoreita yrttimausteita, kuten timjamia, rosmariinia ja salviaa. Myös maustetut irtoteet, kuten jasmiinitee, vihreä tee ja bergamottitee (Earl Grey) sopivat hajuharjoitteluun. Voit käyttää myös apteekeissa, etnisissä kaupoissa, luontaistuotekaupoissa tai niiden verkkokaupoissa myytäviä tuoksuöljyjä.

Kirjallisuutta

  1. Altundag A, Cayonu M, Kayabasoglu G ym. Modified olfactory training in patients with postinfectious olfactory loss. Laryngoscope 2015;125(8):1763-6. Altundag A, Cayonu M, Kayabasoglu G ym. Modified olfactory training in patients with postinfectious olfactory loss. Laryngoscope 2015;125(8):1763-6. PMID: 26031472
  2. Damm M, Pikart LK, Reimann H ym. Olfactory training is helpful in postinfectious olfactory loss: a randomized, controlled, multicenter study. Laryngoscope 2014;124(4):826-31. Damm M, Pikart LK, Reimann H ym. Olfactory training is helpful in postinfectious olfactory loss: a randomized, controlled, multicenter study. Laryngoscope 2014;124(4):826-31. PMID: 23929687