Silmän valkoisena näkyvä osa, kovakalvo, voi tulehtua. Kovakalvon tulehdusta kutsutaan skleriitiksi. Kovakalvon etuosan tulehdusta kutsutaan anterioriseksi ja kovakalvon takaosan tulehdusta posterioriseksi skleriitiksi. Kovakalvon etuosan tulehdus on yleisempi.
Yleisyys
Silmän kovakalvon tulehdus on harvinainen. Eniten tautia esiintyy 40–60-vuotiailla. Naisilla esiintyvyys on suurempaa kuin miehillä. Noin kolmasosassa tautitapauksista taustalla on joku muu sairaus.
Syyt
Silmän kovakalvon tulehdukselle voivat altistaa useassa eri elimessä ilmenevät sidekudossairaudet, kuten reuma, SLE (yleistynyt punahukka, perhosreuma) ja Wegenerin granulomatoosi. Aineenvaihduntasairaudet, kuten kihti, sekä erilaiset tulehdussairaudet, kuten vyöruusu, tuberkuloosi ja herpes simplex -infektio, voivat olla taudin taustalla.
Oireet
Oireena on usein voimakas paikallinen kipu. Silmän alue voi olla myös kosketusarka. Silmät voivat olla valonarat, ja silmissä voi olla punoitusta.
Tutkimukset
Silmälääkärin tutkimuksissa tarkistetaan näöntarkkuus ja silmänpaine, silmän pinta värjätään fluoreseiinivärillä ja silmä tutkitaan biomikroskoopin avulla.
Hoito
Hoitona voidaan käyttää kortikosteroideja (glukokortikoideja) silmätippoina ja tarvittaessa tulehduskipulääkkeitä. Vaikeammissa tapauksissa harkitaan myös suun kautta otettavia kortikosteroideja. Hoitona voidaan harkita myös siklosporiinia, metotreksaattia sekä ns. biologisia lääkkeitä.
Kirjallisuutta
- Uusitalo H. Kovakalvon etuosan tulehdus (anteriorinen skleriitti). Kirjassa: Seppänen M, Holopainen N, Kaarniranta K, Setälä N, Uusitalo H (toim.). Silmätautien käsikirja. Kustannus Oy Duodecim 2018.
- Uusitalo H. Kovakalvon takaosan tulehdus (posteriorinen skleriitti). Kirjassa: Seppänen M, Holopainen N, Kaarniranta K, Setälä N, Uusitalo H (toim.). Silmätautien käsikirja. Kustannus Oy Duodecim 2018.