Yleistä

Sepsis on infektion (bakteerin, viruksen tai sienen) laukaisema vakava tautitila, jossa lapsen oma tulehdusvaste on epätarkoituksenmukaisesti aktivoitunut siten, että tärkeimpien elinjärjestelmien toiminta järkkyy. Näitä elinjärjestelmiä ovat sydän- ja verenkiertojärjestelmä, hengitysjärjestelmä, tajunta, munuaisten toiminta ja veren hyytymisjärjestelmä. Mitä useamman elinjärjestelmän toiminta on häiriintynyt, sitä todennäköisemmin sepsis uhkaa henkeä.

Sepsiksen riskitekijöitä ei täysin tunneta, mutta tutkimusten mukaan näitä ovat muun muassa nuori ikä (alle 1 v), synnynnäinen sydänvika sekä elimistön puolustuskykyä heikentävät sairaudet ja lääkitykset.

Sepsiksen oireet lapsilla

Myös terve lapsi voi sairastua sepsikseen, ja tauti voi edetä nopeasti. Sepsiksen oireet ovat varsin monimuotoisia. Lapsilla esiintyvät oireet voivat olla seuraavanlaisia:

  • Korkea kuume tai kehon matala lämpötila
  • Nopeutunut sydämen syke (kalpea, kylmä tai nihkeä iho)
  • Nopeutunut hengitys tai hengitysvaikeus
  • Heikentynyt yleiskunto (lapsi voi olla unelias tai veltto, poikkeavan itkuinen tai välinpitämätön)
  • Ruokahaluttomuus
  • Vatsakivut, oksentelu tai ripuli
  • Virtsantulon väheneminen

Milloin hoitoon?

Useimmiten lapsen kuumeen taustalla on tavanomainen virusinfektio tai bakteeritauti, kuten keuhkokuume tai virtsatieinfektio. Kuitenkin jos lapsen yleistila on huono (eli hän on poikkeuksellisen väsynyt, vaisu, veltto, poikkeavan itkuinen tai välinpitämätön, "sairaampi kuin koskaan aikaisemmin") kuumelääkkeestä huolimatta, on tärkeää, että hänet arvioidaan päivystyksellisesti vuorokaudenajasta riippumatta, koska sepsiksessä hoidon aloituksella on aina kiire.

Sepsiksen nopea tunnistaminen on ennusteen ja toipumisen kannalta elintärkeää. Mikäli epäilet että lapsellasi on sepsis, hakeudu heti lääkäriin tai päivystykseen.

Sepsiksen hoito

Tärkein hoito on nopeasti aloitettu antibioottihoito ja tarvittaessa verenkiertoelimistön toiminnan tukeminen nesteytyksellä. Hoidon aloitus tapahtuu useimmiten sairaalan päivystyspoliklinikassa. Sepsikseen sairastunutta lasta hoidetaan sairaalassa valvonta- tai teho-osastolla.

Kirjallisuutta

  1. Näse-Ståhlhammar S, Salonen T, Salmi H. Lapsen sepsis: Uudet diagnostiset kriteerit 2024 ja hoitosuositus 2020. Finnanest 2024;57:169–73.
  2. Salmi H, Näse-Ståhlhammar S, Wärnhjelm E, Puhakka L. Lapsen sepsis – epäile, tunnista elinhäiriöt ja aloita hoito. Suom Lääkäril 2021;76(45):2633–9.