Markkinoija
NOVO NORDISK
Vaikuttava aine
aspartinsuliini
Käyttötarkoitus
Diabetes mellituksen eli sokeritaudin hoito.
Annostus
Lääkärin ohjeen mukaan. Insuliinin annostus on yksilöllistä. Insuliinia ei saa vaihtaa toiseen insuliiniin ilman lääkärin määräystä.
Lääkkeen ottaminen
Lääke pistetään yleensä juuri ennen ateriaa tai heti sen jälkeen. Pistos annetaan ihon alle vatsanpeitteisiin, reiteen, olkavarteen, hartialihaksen alueelle tai pakaraan. On varottava, ettei insuliinia mene verisuoneen. Vatsan alueelta insuliini imeytyy nopeimmin. Pistoskohtaa tulee vaihdella sovitun pistosalueen sisällä. Pakkauksissa on yksityiskohtaiset ohjeet insuliinin ottamisesta.
Injektiopullossa olevaa aspartinsuliinia voidaan annostella myös jatkuvana infuusiona pumppujärjestelmän kautta, mikä vaatii perusteellisen terveydenhoidon ammattilaisen antaman opastuksen. Terveydenhuollon ammattilainen voi myös tarvittaessa antaa insuliinia verisuoneen.
Hypoglykemian eli verensokerin äkillisen laskemisen varalta tulee aina pitää saatavilla glukoositabletteja tai muuta makeaa. Insuliinipumppua käytettäessä saatavilla pitää olla vaihtoehtoisella tavalla annosteltavaa insuliinia siltä varalta, että pumppuun tulee toimintahäiriö.
Vaikutustapa
Insuliini on haiman tuottama hormoni, joka on välttämätön ihmiselle. Insuliini säätelee elimistön sokeritasapainoa edistäen sokerin kulkeutumista verestä kudoksiin. Näin se pienentää veren sokeri- eli glukoosipitoisuutta. Etenkin tyypin I (nuoruustyypin) diabeteksessä haima tuottaa liian vähän insuliinia. Tämä voidaan korvata antamalla insuliinia pistoksina.
Aspart-insuliini on nopea- eli pikavaikutteinen insuliinijohdos, jota käytetään yleensä ateriainsuliinina. Se valmistetaan synteettisesti geeniteknologian avulla ja se muistuttaa rakenteeltaan ihmisen haiman tuottamaa insuliinihormonia. Sen vaikutus alkaa noin 15 minuutissa ja kestää 3 - 5 tuntia. Se tasapainottaa aterian yhteydessä syntyvää verensokerin kohoamista. Tavallisesti käytetään myös säännöllisesti otettavaa perusinsuliinia.
Haittavaikutukset
Lääkkeen yleisin haittavaikutus on hypoglykemia eli tilanne, jossa veren sokeripitoisuus laskee liikaa. Hypoglykemian oireita ovat mm. ärtyneisyys, hikoilu, heikotus, näläntunne, päänsärky ja vapina. Nämä ns. insuliini- eli sokkituntemukset voi johtua esimerkiksi siitä, että insuliiniannos on liian suuri tai ateria on jäänyt väliin. Hypoglykemia voi olla myös täysin oireeton. Jos verensokeri on matala, pitää nauttia glukoositabletteja, sokeria tai sokeripitoista juomaa. Vaikeita sokkitiloja voidaan hoitaa glukagoniruiskeella. Jos olo huononee, pitää ottaa välittömästi yhteys lääkäriin.
Alkoholi lisää verensokerin alenemisen vaaraa ja tämän takia etenkin runsasta alkoholin käyttöä tulisi varoa.
Verensokerin liiallinen lasku voi heikentää keskittymis- ja reaktiokykyä, mikä voi aiheuttaa vaaraa esim. autolla ajettaessa tai käytettäessä koneita.
Raskaus ja imetys
Valmistetta voi käyttää raskauden ja imetyksen aikana. Raskauden aikana on syytä tarkkailla verensokeria huolellisesti.
Säilytys
Ennen avaamista: Säilytä jääkaapissa (2°C - 8°C). Ei saa jäätyä.
Käytön aikana tai mukana kuljetettava varalääke: Säilytä alle 30°C. Älä säilytä jääkaapissa. Ei saa jäätyä. Säilytä injektiopullo ulkopakkauksessa. Herkkä valolle. Valmistetta saa säilyttää enintään 4 viikkoa.
Ulkonäkö
Kirkas, väritön vesiliuos.