Markkinoija
ROCHE
Vaikuttava aine
vemurafenibi
Käyttötarkoitus
Leikkaukseen soveltumattoman tai etäpesäkkeisen melanooman hoito niillä aikuisilla potilailla, joiden kasvaimessa on todettu tietty mutaatio (BRAF V600).
Annostus
Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä 4 tablettia aamulla ja 4 tablettia illalla, 12 tunnin välein.
Lääkkeen ottaminen
Tabletit niellään kokonaisina veden kera. Niitä ei saa pureskella eikä murskata. Lääkeannoksen voi ottaa ruokailusta riippumatta, mutta molempien annosten jatkuvaa ottamista tyhjään mahaan on vältettävä.
Jos lääkeannos unohtuu, se voidaan ottaa viimeistään 4 tuntia ennen seuraavaa annosta. Kahta lääkeannosta ei saa ottaa samanaikaisesti. Jos potilas oksentaa annoksen ottamisen jälkeen, ylimääräistä annosta ei pidä ottaa, vaan hoitoa jatketaan normaaliin tapaan.
Hoidon aikana vältettävä altistusta auringonvalolle ja suojattava iho palamiselta peittävällä vaatetuksella, auringonsuojavoiteella ja -huulivoiteella. Potilaita on kehotettava kertomaan kaikista ihomuutoksista heti lääkärille.
Vaikutustapa
Lääke on proteiinikinaasin estäjä, joka hidastaa syöpäsolujen kasvua ja jakautumista häiritsemällä niiden solunsisäistä aineenvaihduntaa.
Haittavaikutukset
Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat ruokahaluttomuus, pahoinvointi, oksentelu, ripuli tai ummetus, makuhäiriöt, päänsärky, yskä, kutina, hiustenlähtö, ihottuma (myös valoyliherkkyys), ihomuutokset (myös ihokasvaimet), lihas- ja nivelkipu, kämmenten ja jalkapohjien sidekudosjuosteet, turvotukset, väsymys, kuume ja voimattomuus.
Lääkkeellä on yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden ja myös luontaistuotteiden kanssa. Kaikista muista lääkityksistä pitää keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.
Hoidon aikana on vältettävä altistusta auringonvalolle ja suojattava iho palamiselta peittävällä vaatetuksella, auringonsuojavoiteella ja -huulivoiteella. Kaikista ihomuutoksista heti kerrottava lääkärille.
Raskaus ja imetys
Lääkitystä ei saa käyttää raskauden ja imetyksen aikana.
Säilytys
Alkuperäispakkauksessa, herkkä kosteudelle.
Ulkonäkö
Vaaleanpunavalkoinen tai oranssinvalkoinen, soikea, kaksoiskupera, noin 19 mm:n pituinen tabletti, jossa on toisella puolella merkintä VEM.