Maailmassa elää arviolta noin 38 miljoonaa HIV-tartunnan saanutta, suurin osa matalan ja keskitulotason maissa. Valtaosa tartunnoista on saatu heteroseksissä, mutta pääasiallinen tartuntatapa vaihtelee alueittain. HIV:n korkean riskin ryhmissä, kuten miehet joilla on miesten välistä seksiä ja huumeita pistämällä käyttävät, HIV:n esiintyvyys on usein huomattavasti suurempi kuin yleisväestössä myös maissa, joissa heteroseksi on vallitseva tartuntatapa.
HIV-tartunnan voi saada Suomessakin. Matkalla riskit kuitenkin lisääntyvät, koska HIV on lähes kaikkialla maailmassa yleisempi kuin Suomessa. Lisäksi matkalla otetaan usein suurempia riskejä kuin arkielämässä ja esimerkiksi päihtyneenä kondomin käyttö saattaa unohtua.
HIV-tartunnalle ei voi altistua tietämättään, sillä HIV ei leviä arkipäivän kontakteissa. Suurimmat riskit liittyvät suojaamattomaan yhdyntään sekä pistovälineiden (ruiskut, neulat, annoksenvalmistusvälineet) yhteiskäyttöön. Seksitartunnalta voi suojautua käyttämällä kondomia. Se suojaa myös muilta seksitaudeilta. Kondomia on käytettävä koko yhdynnän ajan sekä emätin- että peräaukkoyhdynnässä. Jälkimmäisessä tapauksessa liukuvoide on välttämätön lisä, koska peräaukossa ei ole kosteutta ja kondomi rikkoutuu helposti. Liukuvoiteen tulee olla vesi- tai silikonipohjainen. Erilaisten kosteusvoiteiden ja öljyjen käyttö liukasteena lisää tartuntariskiä, koska ne haurastuttavat kondomia ja saattavat rikkoa sen. Kondomia suositellaan myös suuseksissä, vaikka tartuntariski on yhdyntää pienempi. Kondomit ja liukuvoide kannattaa hankkia jo Suomessa, jossa niiden saatavuus on hyvä ja laatu varmistettu. Pistämällä huumeita käyttävän henkilön ei pidä käyttää yhteisiä välineitä, koska yhteiskäyttöön liittyy suuri HIV- ja hepatiittitartunnan riski. Mikäli kuitenkin altistuu HIV-tartunnalle, on monissa maissa mahdollista aloittaa HIV-estolääkitys (post exposure prophylaxis, PEP-hoito). Se kuuluu aloittaa mahdollisimman nopeasti, mutta viimeistään 72 tunnin kuluessa altistuksesta
Noin puolet suomalaisten tartunnoista saadaan ulkomailla. Suhteessa eniten ulkomaantartuntoja on miesten heteroseksin kautta saaduissa tapauksissa. Miesten heteroseksitartunnoissa korostuvat etenkin Thaimaassa, Venäjällä ja Virossa saadut tartunnat. Näihin maihin suomalaiset matkustavat runsaasti ja näissä HIV-infektion esiintyvyys on huomattavasti korkeampi kuin Suomessa. Lisäksi näihin maihin kohdistuva seksimatkailu lisää tartunnan riskiä, koska seksityöntekijöillä HIV-tartuntoja on usein vielä merkittävästi enemmän kuin yleisväestössä. Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa HIV-tartunnan riski on erityisen suuri. Alueella elää kaksi kolmesta hiv-tartunnan saaneesta ja valtaosa tartunnoista liittyy heteroseksiin.
Myös miesten välisessä seksissä ulkomailla saadut tartunnat ovat Suomessa yleisiä. Niissäkin Thaimaan tartunnat ovat yleisimpiä. Niitä saadaan paljon myös maista kuten Saksa ja Espanja, joissa HIV:iä on yleisväestössä suhteellisen vähän, mutta esiintyvyys on korkea miehillä, joilla on miesten välistä seksiä.
Vaikka ulkomailla saaduissa HIV-tartunnoissa korostuvat muutamat suositut matkailumaat, tartuntariskiä ei voi rajata tiettyihin maihin, koska HIV:ä esiintyy kaikkialla maailmassa.
Matkalta palattua on syytä hakeutua HIV-testiin, jos on ollut suojaamattomassa yhdynnässä tai käyttänyt yhteisiä pistovälineitä. Varmuudella tartunta voidaan poissulkea kolmen kuukauden kuluttua altistumisesta. Ennen lopullista testitulosta pitää seksikontakteissa käyttää kondomia, ja pistämällä huumeita käyttävän välttää pistovälineiden yhteiskäyttöä, ettei levitä mahdollista tartuntaa eteenpäin. HIV-infektiota ei voida parantaa. HIV-infektion eteneminen ja AIDS:iin sairastuminen voidaan kuitenkin nykyisin pysäyttää lääkehoidolla, jos tartunta todetaan ajoissa. Hyvä HIV-infektion lääkehoitovaste poistaa myös tartuntariskin muille henkilöille.