Hyttysen pistojen estäminen pienentää esimerkiksi malaria-, dengue-, Japanin aivotulehdus-, Chikungunya-, West Nile ja zikavirusinfektio- ja keltakuumetartuntojen vaaraa. Malariaa levittävät Anopheles-hyttyset pistävät hämärän ja pimeän aikana, kun taas esimerkiksi keltakuumetta, zikavirus-, dengue-, ja Chikungunya-infektioita levittävät Aedes-hyttyset imevät verta ihmisestä pääosin valoisana aikana. Matkailijan kannattaakin suojautua hyttysiltä huolellisesti kaikkina vuorokaudenaikoina.
Hyttysen pistoilta suojaudutaan
- pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaaleisiin vaatteisiin, nilkat ja jalat on muistettava suojata sukilla ja kengillä ja pää päähineellä. Hyttynen voi pistää ohuen vaatteen läpi. Umpinaiset kengät ovat suositeltavammat kuin sandaalit.
- käyttämällä tehokasta hyttyskarkotetta paljailla ihoalueilla ja lisäämällä sitä riittävän usein.
- hävittämällä hyttyset makuutiloista tuntia ennen nukkumaan menoa esimerkiksi tarkoitukseen sopivalla hyönteismyrkyllä, mitä ennen ovi- ja ikkunaverkot on suljettava. Ovet ja ikkunat on pidettävä kiinni nukkuessa.
- nukkumalla ilmastoidussa huoneessa ja/tai hyttysmyrkyllä käsitellyn vuodeverkon alla; verkon reunat on käännettävä huolellisesti patjan alle. Permetriini-hyönteismyrkyllä käsitelty verkko on tehokkain. Markkinoilla on myös permetriinillä käsiteltyjä vaatteita. On kuitenkin tärkeää tietää, että permetriiniä sisältävien hyönteismyrkkyjen käyttö vaatteiden, teltan tai muiden esineiden käsittelyyn on Suomessa kiellettyä.
Suurin osa Suomessa myytävistä iholle levitettävistä hyttyskarkotteista sisältää dietyylitoluamidia (DEET), joka on tehokasta myös tropiikin hyttysiä vastaan. Suositeltava hyttyskarkotteen DEET-pitoisuus on 20–35 %. Yli 35 % DEET-valmiste on suositeltava, jos alueella on huomattavan korkea hyttysmäärä tai karkotteen haihtuminen iholta on voimakasta (korkea ilman lämpötila tai kosteus) tai jos liikutaan luonnossa maastossa, jossa voi olla punkkeja (esim.safari). Kansainvälisten asiantuntijoiden (mm. Yhdysvaltain tautivirasto CDC, Iso-Britannian Health Protection Agency ja pohjoismaiset asiantuntijat) mukaan DEET-tuotteita voidaan käyttää yli 2 kuukauden ikäisille lapsille ja raskauden aikana. Karkotetta ei tule levittää pienten lasten käsiin eikä suun tai silmien läheisyyteen. Sitä voidaan laittaa myös vaatteisiin, mutta tulee huomioida että se saattaa pilata keinokuitukankaan tai nahan. Aurinkosuojavoide tulee levittää ensin. Myös ikaridiinia (dietyylimetyylibentsamidi, KBR3023) sisältävät valmisteet ovat tehokkaita hyttysiä vastaan. Niitä täytyy levittää iholle useammin kuin DEET-valmisteita. Myös IR3535-kemikaalia sisältäviä tuotteita ja sitruunaeukalyptusöljytuotteita (p-mentaani-3,8-dioli) käytetään hyttyskarkotteina, mutta niiden antama suoja on edellä mainittuja yhdisteitä lyhytaikaisempi. Sitronellaöjyä ei suositella käytettäväksi lainkaan hyttyskarkotteena erittäin lyhyen suojatehon vuoksi.