Viivästynyt kosketusallergia suussa

Suun limakalvoilla esiintyvä viivästynyt kosketusallergia voi näkyä punoituksena, turvotuksena, rikkoutumana tai punajäkälän tyyppisenä likenoidisena limakalvomuutoksena (kuva Punajäkälä). Oireita voivat aiheuttaa eri ruoka-, säilöntä- ja lääkeaineet (kuva Aspiriinin aiheuttama suun limakalvomuutos) sekä hammas- ja suunhoitotuotteet.

Hammas- ja suunhoitotuotteet

Hammaspaikkamateriaaleista amalgaamin sisältämä elohopea aiheuttaa eniten allergisia suun limakalvomuutoksia (kuvat ja ). Nämä ovat kuitenkin hyvin harvinaisia, ja amalgaamipaikkojen vaihtaminen muovipaikkoihin elohopeamyrkytyksen pelossa on harvoin aiheellista. Jos kuitenkin amalgaamipaikan kosketuskohdassa kielessä tai posken limakalvolla on pitkäaikaisia tulehdusmuutoksia, voi kosketusallergia olla mahdollinen. Allergia selvitetään hammaslääkärin ottaman kudosnäytteen ja ihotautilääkärin tekemän ihon lapputestistön avulla.

Yksittäisiä allergiatapauksia on todettu aiheutuvan muovipaikkojen akrylaateista ja kultapaikkojen kultatiosulfaateista. Jos joku on allergisoitunut nikkelille käytettyään rihkamakoruja, voi hän saada limakalvo-oireita hammasraudoista irtoavasta nikkelistä. Vastaavasti laastareissa olevalle luonnonhartsille allergisoitunut voi saada oireita suun terveydenhoidossa käytetystä fluorilakasta ja hajusteille allerginen väliaikaisen paikka-aineen sisältämästä eugenolista. Hammastahnojen aromiaineista kanelialdehydi saattaa aiheuttaa joillekin oireita (ks. Muut ruoka-aineallergiat ja suun terveys). Nämä kaikki ovat kuitenkin erittäin harvinaisia.

Kuva

Amalgaamipaikan aiheuttama limakalvomuutos. Amalgaamipaikan elohopea voi aiheuttaa allergisia suun limakalvomuutoksia. Kuvassa havaitaan vaalea likenoidimuutos posken limakalvolla poskihampaan amalgaamipaikan läheisyydessä. Kuva: Eino Honkala.

Kuva

Amalgaamipaikan aiheuttama muutos kielen syrjässä. Kuvassa näkyvä kielen syrjä ollut pitkään kosketuksissa amalgaamipaikan kanssa, jonka seurauksena limakalvon pintaan on muodostunut vaalea juova. Ihon lapputestissä syyksi paljastuu kosketusallerginen reaktio amalgaamitäytteen elohopealle. Kuva: Eino Honkala.

Välitön kosketusallergia suussa

Välitön allergia voi aiheuttaa oireita jo hoidon aikana. Esimerkiksi hoidettaessa henkilöä, jolla on luonnonkumiallergia, ei saa käyttää luonnonkumia sisältäviä suojakäsineitä tai hoitovälineitä (ks. Lateksiallergia ja suun terveys). Limakalvojen paikallisoireiden lisäksi on vaarana yleisreaktio, vaikeimmillaan hengitysvaikeuksia aiheuttava anafylaktinen sokki, joka vaatii välitöntä sairaalahoitoa.

Vaikeasti allergisten henkilöiden on aina muistettava mainita allergiaa aiheuttavat tekijät hoitavalle henkilöstölle.