Painopiste korjaavassa hammashoidossa on siirtynyt entistä enemmän ehkäisevään suuntaan. Pieniä reiänalkuja pyritään pysäyttämään hyvällä omahoidolla, kuten huolellisella hampaiden puhdistamisella, terveellisellä ruokavaliolla ja fluoridin käytöllä. Mikään hammastäyte (hammaspaikka) ei korvaa kestävyydeltään ja toimivuudeltaan luonnonhammasta, minkä vuoksi tärkeintä on ehkäistä reikien syntyä. Kariesvaurioiden pysäytyshoidon suunnittelu ja toteuttaminen ovat ensisijaisia myös silloin, kun päädytään paikkaushoitoon.
Hampaiden tukikudosten ja kovakudosten (hampaiden) ehkäisevä ja korjaava hoito toteutetaan potilaiden hoidon tarpeen perusteella joko suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla.
Hoitoon kuuluu hampaiden purupintojen pinnoittaminen reikiintymisen ehkäisemiseksi, hampaiden paikkaus- tai juurihoito karieksen edettyä pidemmälle hammaskudokseen sekä ien- ja tukikudostulehdusten hoito, kuten ientaskujen ja hampaan juurenpintojen puhdistus. Jos tukikudossairaus on laaja-alainen ja vaatii ienleikkauksia, hoidon toteuttaa iensairauksiin erikoistunut hammaslääkäri. Tulehtunut hammas ja ien ovat usein arat ja kivuliaat niitä käsiteltäessä. Ennen korjaavaa hoitoa tulisi mahdollinen ientulehdus hoitaa kuntoon ja vasta sen jälkeen tehdä korjaavan hoidon toimenpiteitä. Tarvittaessa toimenpidealue puudutetaan ennen korjaavan hoidon aloittamista.
Korjaavaa hoitoa voidaan joutua tekemään myös hampaiden kulumisen vuoksi. Happamat elintarvikkeet tai voimakas pureskelu sekä väärät tottumukset voivat kuluttaa hammasta tai lohkaista hampaasta palan.
Purentaelimistön oireet ja sairaudet esiintyvät joko leukanivelissä, puremalihaksissa tai hampaissa. Jos hampaiden purentahäiriö (virheasento) haittaa hampaiston normaalia kehitystä, aiheuttaa usein pään ja kasvojen kipua ja estää kunnollisen pureskelun, purenta voidaan korjata oikomishoidolla. Purentaelimistön toimintahäiriöiden (mm. leukaniveläänet, puremalihasten kipu) hoidossa käytetään purentakiskoa, alaleuan liikeharjoituksia ja purentalihasten venyttelyä ja tarvittaessa purennan tasapainottamishiontaa tai oikomis- tai proteettista hoitoa. Uniapneaa sairastavat saattavat hyötyä hammaslääkärin tekemästä uniapneakiskosta. Tämä ylä- ja alahampaissa yöllä pidettävä koje tuo alaleukaa eteenpäin ja laajentaa nielun ilmateitä unen aikana.