Skitsofreniaa tai kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevat ovat muuta väestöä todennäköisemmin monisairaita. Tuoreen meta-analyysin mukaan potilaista mahdollisesti jopa neljännes sairastaa samanaikaisesti kahta tai useampaa fyysistä sairautta.

Tulokset perustuvat 82 tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuivat yhteensä 1,6 miljoonan mielenterveyspotilaan ja 13 miljoonan terveen verrokin tiedoista. Potilaat sairastivat joko skitsofreniaa tai kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

Mielenterveyspotilaat olivat monisairaita yli kaksi kertaa todennäköisemmin kuin verrokit, tulokset osoittivat. Yhteys oli vielä voimakkaampi alle 40-vuotiailla potilailla. Heillä monisairaus oli neljä kertaa yleisempää kuin verrokeilla.

Kaikkiaan vakavia mielenterveysongelmia potevista 25 prosenttia oli monisairaita ja 14 prosenttia sairasti yhteensä kolmea tai useampaa mielenterveysongelmaa samanaikaisesti.

Tulokset ovat huolestuttava osoitus mielenterveyspotilaiden fyysisistä terveysongelmista. On mahdollista, että fyysiset oireet jäävät mielenterveysoireiden varjoon eivätkä lääkärit huomaa niitä yhtä usein kuin muilta potilailta.

Suomessa mielenterveyspotilaat menehtyvät keskimäärin 10–20 vuotta nuorempina kuin muu väestö. Tämä kuolleisuus johtuu useimmiten samoista sairauksista kuin muillakin eli sydän- ja verisuonitaudeista ja syövistä, mutta myös onnettomuudet ja itsemurhat selittävät osan kuolemista.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(Lancet 2024;DOI:10.1016/S2215-0366(24)00091-9)

https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(24)00091-9/abstract