Keisarileikkauksella synnyttävillä näyttäisi olevan tavallista enemmän hedelmällisyysongelmia, mutta ne eivät välttämättä johdu juuri keisarileikkauksesta.

Tiedot käyvät ilmi American Journal of Obstetrics & Gynecology -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, johon osallistui 42 000 ainakin kaksi lasta synnyttänyttä norjalaisnaista.

Vaginaalisesti synnyttäneistä 7 prosenttia ja keisarileikkauksella synnyttäneistä 10 prosenttia kärsi hedelmättömyydestä seuraavalla kerralla eli he joutuivat yrittämään raskautta yli vuoden ennen kuin se onnistui. Myös lievemmät hedelmällisyysongelmat olivat yleisempiä keisarileikkauksella synnyttäneillä.

Toisen analyysin perusteella yhteys kulki kuitenkin myös toiseen suuntaan. Tulosten mukaan hedelmällisyysongelmista kärsivät naiset myös päätyivät muita todennäköisemmin keisarileikkaukseen. Tämä analyysi perustui 74 000 norjalaisnaisen tietoihin.

Yhdessä tulokset viittaavat siihen, että keisarileikkaus ensimmäisessä raskaudessa liittyy suurempaan hedelmällisyysongelmien todennäköisyyteen, mutta myös hedelmättömyys ja hedelmällisyysongelmat liittyvät suurempaan keisarileikkauksen todennäköisyyteen. Tämän perusteella tutkijat uskovat, että keisarileikkauksen sijaan ilmiö johtuu pääosin jostain muusta seikasta.

Suomessa lähes viidennes kaikista ja neljännes ensisynnyttäjien synnytyksistä on keisarileikkauksia.

Uutispalvelu Duodecim

(American Journal of Obstetrics & Gynecology 2024;230:667.e1–21)

https://doi.org/10.1016/j.ajog.2023.10.029