Lastentarvikemyymälät ovat täynnä erilaisia leluja ja välineitä, joita vanhemmille markkinoidaan.
Alle on listattu joitakin vauvoille sopivia leluja, jotka tukevat vauvan
sensomotorista kehitystä.
Lelut 0–3 kuukauden iässä
Katseltavat (näköaisti):
- Mustavalkoiset kuvat
- Katselukirjat
- Kasvokuvat
- Mobile
- Peili
- Leikkimatto tai lelukaari, jossa voi harjoitella selinmakuulla ja vatsamakuulla oloa
Lelut 3–6 kuukauden iässä
Tarttuminen kannustavat (tuntoaisti, näköaisti, kuuloaisti):
- Helistin, johon on helppo tarttua ja josta kuuluu ääni
- Reikäpallo
- Purulelu
- Maistelututti
- Lelut, joissa on erituntuisia osia ja läppiä
Lelut kuuden kuukauden iästä eteenpäin
Lelut, joihin koskemalla tapahtuu jotain eli niin sanotut syy ja seuraus -lelut (näköaisti, tuntoaisti, kuuloaisti, havainnointikyky):
- Helistin, josta kuuluu ääni
- Erilaiset, erikokoiset ja erituntuiset pallot
- Nuppipalapelit
- Pinottavat palikat, renkaat tai kupit
- Pyörillä liikkuvat eläimet, autot ja junat
- Kirjat, joissa on läppiä ja luukkuja
Erilaisten välineiden kanssa on hyvä pohtia hyötyjä ja haittoja. Laatu ja monipuolinen käytettävyys korvaavat usein määrän.
Työntökärry
Kun vauva osaa nousta seisomaan ja ottaa askelia tukea vasten, työntökärry tulee ajankohtaiseksi. Työntökärry ei välttämättä jouduta vauvan kävelemään oppimista vaan saattaa jopa hieman viivästyttää sitä. Kärryä työntävä vauva oppii herkästi turvautumaan kärryyn. Työntökärry ei siis ole paras mahdollinen apu kävelyn opetteluun, mutta se on vauvalle mieleinen lelu, kun kävely ilman tukea onnistuu.
Sitteri
Vauva ei tarvitse sitteriä liikunnallisen kehityksen tueksi. On kuitenkin paljon tilanteita, joissa sitteristä voi olla hyötyä: se voi mahdollistaa vanhemmalle rauhalliset aamukahvit tai hetken hengähdystauon jatkuvasta sylittelystä tai rauhoittaa itkuista vauvaa. Sitteri voi tarjota vauvalle lepohetken tietyissä ikävaiheissa, joissa motoristen taitojen pakonomainen harjoittelu väsyttää vauvaa. Usein vauvat myös viihtyvät sitterissä. Sitteri ei kuitenkaan saisi olla vauvan ensisijainen tai ainoa paikka oleilla. Vauvalle tärkein ja ensisijainen oleskelupaikka on lattialla, josta lähdetään liikkeelle. Sitterissä vauvan asento on tuettu ja staattinen, eivätkä esimerkiksi painonsiirrot onnistu samalla tavalla kuin lattialla.
Lelukaari / Jumppakaari
Lelukaari ja leikkimatto ovat mainioita keksintöjä, jotka tukevat vauvan sensomotoriikkaa monin tavoin. Lelukaari on 2–3 kuukauden ikäisen vauvan kanssa hyödyllinen väline. Tuolloin vauva harjoittelee hahmottamaan käsiään ja lelukaaresta roikkuvat lelut antavat käsille hyvää tunto- ja ääniärsykettä. Vauvat viihtyvät usein lelukaaren parissa siihen saakka, kunnes selinmakuulta vatsamakuulle kääntyminen alkaa sujua. Lelukaari voi joskus hidastaa kääntymisen oppimista, jos vauva makoilee lattiatasolla ainoastaan lelukaaren alla.
Hyppykiikku
Usein noin puolen vuoden iässä vauvalle tulee tarve pomppia vanhemman sylissä tai tuetussa seisoma-asennossa, jolloin lapselle saatetaan hankkia hyppykiikku. Kyykkyyn-ylös-liike auttaa vauvaa löytämään suoriin jalkoihin tukeutumisen taidon. Pomppimisen vahvistaminen hyppykiikussa ei valmistele seisomista varten, vaan päinvastoin voi altistaa esimerkiksi epätoivotulle varvistamiselle. Voit siis jättää hyppykiikun hankkimatta.
Kävelytuoli
Kävelytuoli sopii hetken viihdekeskukseksi, mutta kävelyn harjoittelun tueksi kävelytuolia ei ole tarpeen hankkia. Vauva istuu kävelytuolissa ja usein potkuttelee vauhtia varpaillaan, mikä voi altistaa varvistelulle.