Yleistä

Aluksi anabolisten steroidien käyttö liittyi kilpaurheiluun, mutta käyttö on sittemmin lisääntynyt merkittävästi tavallisten kuntoilijoiden keskuudessa suorituskyvyn parantamisen ja ulkonäkösyiden vuoksi (niin sanottu kuntodoping). Dopingkäytössä käytetyt hormonimäärät ovat 10–100-kertaisia lääketieteelliseen käyttöön verrattuna. Yleisin steroididopingissa käytetty valmiste on miessukuhormoni testosteroni, mutta käytössä on myös suuri määrä erilaisia synteettisiä valmisteita, esimerkiksi boldenoni, nandroloni ja trenboloni.

Anabolisten steroidien vaikutukset

Yleisoireita: Anabolisen steroidien käyttö vaikuttaa mielialaan. Anabolisia steroideja käytettäessa voi esiintyä suhteetonta hilpeydentunnetta (euforiaa) tai masentuneisuutta. Pinna voi palaa herkästi ja monilla käyttäjistä ilmenee suoranaista aggressiivisuutta. Univaikeuksia ilmenee etenkin käyttöjakson jälkeen. Käyttöön liittyy riippuvuusoireyhtymä, joka vaikeuttaa käytöstä eroon pääsyä.

Vaikutukset sukuhormoneihin: Dopingkäyttö johtaa hypogonadismi-nimiseen tilaan, jossa omien sukuhormonien tuotanto vähenee voimakkaasti tai loppuu kokonaan.

Sukupuolitoiminnot miehillä: Alussa steroididopingaineen vaikutuksesta sukupuolinen halu eli libido voimistuu, mutta myöhemmin se heikkenee ja voi kehittyä impotenssiksi. Anaboliset steroidit aiheuttavat siittiöiden katoa kiveksissä ja eturauhasen liikakasvua. Pitkässä käytössä kivekset surkastuvat altistaen hedelmättömyydelle. Anaboliset steroidit lisäävät myös eturauhassyövän vaaraa. Anabolisten steroidien käyttö aiheuttaa usein miehen rintojen kasvua (ks. Rintojen kasvu miehellä (gynekomastia)).

Sukupuolitoiminnot naisilla: Anaboliset steroidit vaikuttavat mieshormonin tavoin. Ne johtavat kuukautishäiriöihin ja rintojen pienenemiseen. Ääni madaltuu, klitoris pyrkii kasvamaan ja kohtu surkastumaan.

Sydän ja verisuonet: Anaboliset steroidit lisäävät punasolutuottoa useilla mekanismeilla. Korkea hemoglobiiniarvo lisää tukosriskiä ja voi altistaa laskimotukokselle ja keuhkoveritulpalle. Anaboliset steroidit lisäävät voimakkaasti sydäntaudin vaaraa, jonka seurauksena jo keski-iällä tai sitä nuorempana voi syntyä sydäninfarkti. Steroidit kohottavat verenpainetta ja joskus vaikuttavat suoraan sydänlihakseen aiheuttaen sydänlihaksen vauriota (ks. Sydänlihassairaus (kardiomyopatia)). Anaboliset steroidit säännönmukaisesti huonontavat huomattavasti veren kolesteroliarvoja: hyödyllinen hyvä kolesteroli (HDL) laskee ja haitallinen paha kolesteroli (LDL) nousee. Nämä muutokset ovat syynä siihen, että sepelvaltimotaudin ja sydäninfarktin vaara suurenee voimakkaasti.

Ihomuutokset: Anaboliset steroidit muuttavat hiukset ja ihon rasvaiseksi. Seurauksena ilmaantuu aknea. Ihonalainen kudos repeää helposti, jolloin ilmaantuu arpijuovia eli strioja ("raskausarpia") olkavarsiin, reisiin ja vatsan seutuun. Miestyyppinen kaljuus lisääntyy, myös naisilla. Naisilla karvankasvu vartalolla lisääntyy.

Maksahäiriöt: Maksan toiminta häiriintyy usein, mikä ilmenee epänormaaleina veren maksakokeiden tuloksina.

Anabolisten steroidien lopettaminen

Anabolisten steroidien pitkäaikaisen käytön lopettamisen jälkeen oireena voi olla väsymystä, masentuneisuutta ja impotenssia, jotka ajan mittaan väistyvät. Suurimmalla osalla hormonitoiminta palaa entiselleen hitaasti 3–12 kuukauden kuluessa.

Lisää tietoa dopingaineista

Dopinglinkki

Kirjallisuutta

  1. Rauhala P, Karila T. Steroididoping. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 11.6.2021.
  2. Hämäläinen P, Vehkavaara S ja Perheentupa A. Terveen miehen anabolisten steroidien käyttö. Duodecim 2020;136:5–-12.