Ulosteen pidätyskyvyttömyyden syyt
Ulosteen karkaaminen voi johtua monista eri tekijöistä. Tavallinen syy ulosteen karkaamiseen on ohimenevä äkillinen ripulitauti eli infektioripuli. Voimakas ripulitauti voi ylittää normaalinkin sulkijalihaksen toimintakyvyn. Infektion aiheuttama ripuli ohittuu kuitenkin varsin nopeasti ja sen toteaminen on tavallisesti helppoa.
Tärkeä yksittäinen syy on ikään liittyvä lantionpohjan heikentyminen.
Ummetukseen voi liittyä kovan ulosteen juuttuminen peräaukon yläpuolelle, jolloin sen sivuitse valuu ulostetta. Tästä käytetään myös nimitystä ylivuotoripuli.
Etenkin vanhuksilla ulostuslääkkeiden liikakäyttö voi johtaa ulosteen valumiseen.
Peräaukon sulkijalihas voi vahingoittua leikkauksen tai synnytyksen yhteydessä. Peräaukon ja selän alueen tapaturmat voivat johtaa ulosteen pidätyskyvyttömyyteen.
Peräsuolen sairaudet, kuten peräsuolen esiinluiskahdus tai peräsuolen tulehdus voivat johtaa ulosteen karkaamiseen.
Joidenkin hermoston toimintaan vaikuttavien sairauksien (MS-tauti, halvaukset) yhteydessä sulkijalihaksen toiminta voi häiriintyä.
Ulosteen pidätyskyvyttömyyden oireet
Oireita ovat pahentuva tuhriminen tai suolikaasun (pierun) ja ulosteen tahaton karkailu. Uloste voi olla löysää, kiinteää tai nestemäistä. Näihin voi liittyä vaikeus ulostamisessa ja tunne, ettei peräsuoli tyhjene kunnolla.
Ulosteen pidätyskyvyttömyyden itsehoito
Hoitoon kuuluu aina suolen toiminnan tasaaminen ruokavaliolla ja apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä. Kasvispitoinen ja täysjyvävalmisteita sisältävä ruoka tasaavat suoliston toimintaa. Jos suolen sisältö on löysä, sitä voidaan kiinteyttää apteekista saatavilla suolen sisältöä lisäävillä kuituvalmisteilla (esimerkiksi Agiocur®, Vi-Siblin®). Niitä käytetään 1–3 annosta päivässä havaitun vaikutuksen mukaan; mitä enemmän käyttää sitä kiinteämmäksi uloste muuttuu.
Suolen toimintaa aktivoivia ruokia, kuten luumua, viikunoita ja keinotekoisia makeutusaineita (esim. sorbitolia) kannattaa välttää.
Toinen itsehoidon kulmakivi on lantionpohjan lihasten vahvistaminen. Siinä käytetyt harjoitukset ovat samoja, joita käytetään virtsankarkailun hoitamisessa (ks. harjoitusohje Virtsankarkailu - harjoitteluohje). Harjoittelun alussa on hyvä saada ohjeita fysioterapeutilta.
Milloin hoitoon
Jos ulosteen karkailu on haittaavaa eivätkä muutaman viikon itsehoidolliset toimet ole sitä riittävästi lievittäneet, on syytä hakeutua lääkäriin.
Ulosteen pidätyskyvyttömyyden hoito
Mikäli ulosteen karkaamisen taustalla todetaan hoidettavissa oleva sairaus tai syy, luonnollisesti hoito kohdistetaan sen mukaan.
Lääkäri voi ohjata tehokkaampaan lantionpohjan lihasten harjoitteluun.
Vatsan toimintaa tasaamaan on mahdollista käyttää loperamidi-lääkettä.
Hankalissa tapauksissa sulkijalihasta voidaan korjata leikkauksella. Uutena hoitomahdollisuutena on sakraalihermostimulaattori, jolla on saatu hyviä tuloksia ulosteenkarkailussa.
Kirjallisuutta
- Aitola P, Luukkonen P. Anaali-inkontinenssin hoito. Duodecim 2009;125:215-20.
- Kairaluoma MV. Ulosteinkontinenssi. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online, vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 13.11.2020.