Yleistä

Rintarauhasen tulehdukset muulloin kuin imetyksen aikana ovat harvinaisia. Synnytyksen jälkeinen rintatulehdus, mastiitti, on yleensä stafylokokkibakteerin aiheuttama. Sitä esiintyy 3–6 %:lla imettävistä äideistä. .Rinnanpään haavaumat ja huonosti tyhjenevä rinta altistavat tulehdukselle. Kaikki rintatulehdukset eivät ole bakteerin aiheuttamia: maidon pakkautuminen rauhasiin voi aiheuttaa tiehyttukoksen ja tulehduksen tyyppisen oirekuvan.

Rintatulehduksen oireet

Rintatulehdus alkaa usein tiehyttukoksella eli maitotiehyen tukkeutumisella. Maito patoutuu maitotiehyeen ja aiheuttaa rintarauhasessa aristusta ja tarkkarajaista punoitusta. Tulehduksen pahentuessa kuume nousee, usein jopa 40 °C:een, ja koko rinta punoittaa ja aristaa voimakkaasti. Pitkittyneessä tulehduksessa rintaan voi kehittyä paise. Silloin kipu ja kuume jatkuvat hoidosta huolimatta ja rinnassa tuntuu erillinen, arka, kyhmymäinen muutos. Rintatulehduksen aikana maito saattaa muuttua: se voi olla kokkareisempaa ja maistua suolaisemmalle. Maito on mahdollisen antibioottihoidonkin aikana täysin sopivaa vauvalle.

Rintatulehduksen toteaminen

Taudin toteaminen ei vaadi laboratoriokokeita, vaan oireet ja taudinkuva riittävät. Aiheuttajabakteeri, tavallisimmin stafylokokki, pääsee nännin päässä olevien haavaumien kautta rintarauhaseen. Bakteeri voi kulkeutua rintarauhasen käytäviin myös terveistä nänneistä.

Rintatulehduksen hoito

Jos kuumetta ei ole, oireiden seuranta ja rinnan tyhjentäminen riittävät hoidoksi. On syytä imettää aina ensin kipeästä rinnasta, ja rintaa voi myös tyhjentää pumpulla. Imetysten välillä viileä kääre helpottaa kudosärsytystä, kipua ja maidon pakkautumista.

Antibioottihoito on yleensä syytä aloittaa heti, jos potilas on kuumeinen. Antibiootiksi valitaan tavallisimmin flukoksasiini, kefaleksiini tai erytromysiini. Lääkehoidon kesto on 10–14 vrk. Lapsi saa imeä myös tulehtuneesta rinnasta, myös antibioottihoidon aikana. Rintaa voi myös ensin tyhjentää pumpulla ja antaa lapsen imeä loput. Mahdollisuuksien mukaan imetys kannattaa tehdä niin, että rinnan kipeä kohta on ylhäällä, jolloin tulehduserite pääsee valumaan pois. Imettäminen vähentää rinnan kipua, edistää märän poistumista ja ehkäisee paiseen syntymistä.

Kipuun voi tarvittaessa käyttää ibuprofeenia tai parasetamolia.

Rintatulehdus muulloin kuin imetyksen aikana (periduktaalinen mastiitti)

Ns. periduktaalimastiitti on yleisin ei-imettävän naisen rintatulehdus. Se esiintyy tyypillisimmin 40–50-vuotiaalla tupakoivalla naisella. Tavallisimmat oireet ovat kipu, nänninpihaan paikantuva tulehdus ja märkäerite nännistä. Nännin taakse voi muodostua paise. Hoidoksi tarvitaan antibiootti ja usein märkäpesäkkeen tyhjennys. Hoidon jälkeen rinta on syytä kuvata mammografialla syövän poissulkemiseksi.

Milloin lääkäriin

Synnytyksen jälkeen lieväoireinen rintatulehdus voi parantua kotihoidolla, mutta oireiden jatkuessa on syytä hakeutua lääkäriin. Jos kuume nousee korkeaksi tai oire ei helpotu 12 tunnin kuluessa ahkeralla rinnan tyhjentämisellä, pitää aina ottaa yhteyttä lääkäriin tai terveyskeskukseen antibioottihoidon tarpeen arvioimiseksi. Mikrobilääke voidaan määrätä myös puhelinkontaktin perusteella, jos oireet ovat kestäneet lyhyen aikaa. Jos rintaan on kehittynyt paise ja kuumeilu jatkuu antibiootista huolimatta, paise tyhjennetään.

Lääkärin tutkimuksiin pitää aina hakeutua, jos rintatulehdus ei liity imetysvaiheeseen.

Rintatulehduksen ehkäisy

Rinnanpään haavaumat ja huonosti tyhjenevä rinta altistavat tulehdukselle, joten rintoja kannattaa imetyksen aikana hoitaa huolella.

Rinnanpäät kannattaa huuhdella puhtaalla vedellä jokaisen imetyskerran jälkeen.

Haavan pitäminen kosteana esimerkiksi fysiologiseen keittosuolaliuokseen kastetun haavasidoksen avulla nopeuttaa paranemista. Lievästi haavautuneeseen rinnanpäähän voi levittää dekspantenolia tai lanoliinia sisältävää voidetta, jota ei tarvitse pestä pois imetysten välissä.

Jos rinnassa on oireita tiehyttukoksesta, kannattaa rintaa lypsää hellävaroen tukoskohdan päältä kohti rinnanpäätä imetyksen tai lypsämisen aikana. Rinnan lämmittäminen (esim. hiustenkuivaajalla, lämpimällä suihkulla) ennen imetystä helpottaa tyhjentämistä.

Periduktaalisen mastiitin sairastaneen on syytä lopettaa tupakointi; näin estetään tulehduksen uusiutumista.

Kirjallisuutta

  1. Puistola U. Erittävä rinta ja imettämättömän rintatulehdus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 15.1.2022.
  2. Vihtamäki T. Imettävän äidin rintatulehdus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 27.5.2021.
  3. Meretoja T, Ihalainen H, Leidenius M. Rintarauhasen tulehdukset. Duodecim 2017;133(9):855-61.
  4. Imetyksen tuki ry