Yleistä
Keliakia on viljatuotteiden sisältämän gluteenin aiheuttama autoimmuunisairaus, johon liittyy ohutsuolen limakalvovaurio. Keliakiaa sairastaa noin 2 % suomalaisista. Ihokeliakiaa (dermatitis herpetiformis) esiintyy noin 10 %:lla aikuisista keliaakikoista. Taudin sukupuolijakauma on melko tasainen, ja tauti todetaan useimmiten aikuisiässä. Ihokeliakiaan liittyy samantyyppinen suolivaurio kuin keliakiassa, mutta usein lievempänä. Sekä keliakiaan että ihokeliakiaan liittyy vahva perinnöllinen taipumus.
Ihokeliakian oireet
Ihokeliakian pääoire on voimakkaasti kutiseva, pienirakkulainen ihottuma, jonka tyypillisimmät esiintymisalueet ovat kyynärpäät, polvet (kuva ) ja pakarat. Joskus ihomuutoksia esiintyy myös muualla vartalolla, kuten selässä ja hiuspohjassa. Raapiminen rikkoo rakkulat ja sen vuoksi oirealueilla voi näkyä vain rupia ja raapimajälkiä.
Ihokeliakian toteaminen
Seerumin keliakiavasta-aineiden pitoisuudet ovat ihokeliakiassa useimmiten suurentuneet. Noin kolmanneksella ei kuitenkaan ole vasta-aineita, joten negatiivinen testitulos ei sulje pois ihokeliakiaa.
Ihokeliakiaepäilyssä diagnoosi varmistetaan ihottuman vierestä terveeltä iholta otetulla koepalalla, jonka immunofluoresenssitutkimuksessa näkyy ihokeliakialle tyypilliset muutokset. Koepalan ottaa ihotautilääkäri. Ohutsuolikoepalaa ei tarvita ihokeliakian diagnostiikassa.
Ihokeliakian hoito
Hoitona on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Ruokavaliosta poistetaan vehnä, ruis ja ohra sekä näitä tai muuten gluteenia sisältävät elintarvikkeet. Kauraa voidaan käyttää, mutta on tarkistettava, että valmisteissa on merkintä "gluteeniton". Keliakian ravitsemushoito -artikkelissa käsitellään tarkemmin ruokavaliohoitoa. Se aloitetaan ravitsemusterapeutin ohjauksessa.
Ohutsuolen vaurion paraneminen kestää muutamasta kuukaudesta 1–2 vuoteen. Ihokeliakiassa ihottuman paraneminen kestää kauemmin, jopa pari vuotta. Voimakasoireisessa ihokeliakiassa ruokavaliohoitoon liitetäänkin alkuvaiheessa dapsonilääkitys, joka rauhoittaa oireet nopeasti. Ruokavaliohoidon edetessä dapsoniannosta voidaan pienentää ja lääkkeen käyttö yleensä lopulta lopettaa kokonaan. Oireet palaavat, mikäli ruokavaliohoito ei toteudu asianmukaisesti. Keliakialiitto tarjoaa neuvontaa, vertaistukea, sopeutumisvalmennuskursseja ja apua arkipäivän ongelmissa.
Ihokeliakian ehkäisy
Ihokeliakiaa ei voida ehkäistä. Ruokavalio- ja tarvittaessa muulla hoidolla pyritään ehkäisemään keliakiaan liittyviä komplikaatioita, kuten luukatoa ja suoliston imukudossyövän (lymfooman) kehittymistä.
Lisää tietoa keliakiasta
Kirjallisuutta
- Autio P. Krooniset rakkulataudit (dermatitis herpetiformis, pemfigoidi). Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 5.1.2021.
- Mansikka E, Pasternack C, Hervonen K. Tunnistatko ihokeliakian? Duodecim 2021;137(17):1823–7.
- Keliakia. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Gastroenterologiayhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 18.12.2018.