Punoittavan silmän syyt

Silmän valkoista osaa suojaavan sidekalvon punoitus on yleinen silmän oire, jonka syykin on usein melko ilmeinen. Pelkkä sidekalvon punoitus ilman ärsytystä tai kipua on monelle tuttua valvomisen, pitkään jatkuneen näyttöpäätetyön tai alkoholin käytön jälkeen. Myös silmien kuivuminen aiheuttaa usein punoitusta sidekalvoilla.

Sidekalvon punoitus voi olla oire viruksen tai bakteerin aiheuttamasta sidekalvon tulehduksesta. Tähän liittyy usein punoituksen lisäksi myös silmän kutinaa, vetistystä, kirvelyä tai roskan tunnetta, ja silmä voi rähmiä. Tulehdus voi olla tois- tai molemminpuolinen.

Sidekalvon ärsytystä ja punoitusta voivat aiheuttaa myös silmään joutunut rikka, allergia, ultraviolettivalo tai kemiallinen ärsytys.

Allerginen sidekalvotulehdus on yleensä helposti tunnistettavissa, jos se liittyy selvästi esimerkiksi siitepölyaikaan tai tiettyjen eläinten läheisyydessä oleskeluun.

Silmän herpesinfektio eli herpeskeratiitti voi ilmetä rajuna silmän punoituksena, kipuna, valonarkuutena ja näön hämärtymisenä, ja se edellyttää nopeaa silmälääkärin hoitoa pysyvien vaurioiden estämiseksi.

Toisenlainen, voimakkaampi ja joskus aika hurjankin näköinen punoitus liittyy sidekalvon alaiseen verenvuotoon (sugillaatio), jossa sidekalvon alle valuu verta yleensä itsestään ja joskus ponnistelun, silmän hieromisen tai varsin vähäisenkin vamman seurauksena. Silmässä on tällöin nähtävissä kirkkaanpunainen alue, joka kattaa osittain tai kokonaan silmän valkuaisen alueen ( kuva ).

Kuva

Sidekalvon alainen verenvuoto (sugillaatio). Sidekalvon alainen verenvuoto on yleensä oireeton.

Jos verinen alue silmässä liittyy voimakkaampaan silmään osuneeseen iskuun, se voi olla merkki syvemmästä vauriosta. Sidekalvon alaisen verenvuodon toistuessa syynä voi olla kohonnut verenpaine tai veren hyytymistä estävä lääkitys.

Silmän punoitus voi johtua myös silmän kovakalvoon (valkoiseen osaan) tai sarveiskalvoon (kirkas osa) liittyvästä sairaudesta. Yleisimpiä ovat tulehdus sarveiskalvossa, kovakalvossa tai värikalvossa. Punoitus on tällöin yleensä runsaimmillaan sarveiskalvon ympärillä, silmässä on särkyä ja se on valonarka. Näkökyky voi myös heikentyä.

Äkillinen silmänpaineen kohoaminen voi aiheuttaa punoitusta, johon liittyy silmän kipu.

Lasten silmätulehduksesta on erillinen artikkeli.

Punoittavien silmien itsehoito

Silloin kun silmän punoitus on lyhytkestoista ja siihen ei liity muita oireita tai kun syy on ilmeinen (valvomisen, näyttöpäätetyön, lyhytaikaisen ärsytyksen tai alkoholin käytön aiheuttama), ei tarvita hoitoa.

Punoitusta voidaan kuitenkin lievittää apteekista saatavilla silmiä kosteuttavilla tipoilla. Ne ovat hyvä ja turvallinen vaihtoehto silmäoireiden lievittämiseen, ja ne helpottavat erityisesti kuivasilmäisyydestä tai ärsytyksestä (esim. katupöly) johtuvaa punoitusta.

Allergisen sidekalvotulehduksen oireita lievitetään allergian silmäoireisiin tarkoitetuilla silmätipoilla, joita saa apteekista ilman reseptiä. Erityisesti, jos tietää itsellään olevan allergiaan liittyvää oireilua, nämä tipat ovat ensisijaisia.

Jos silmien punoitus ei johdu kuivasilmäisyydestä tai allergiasta eikä punoituksen taustalla ole todettu silmäsairautta tai tulehdusta, voi silmien punoitusta vähentää lyhytaikaisesti sidekalvon verisuonia supistavilla tipoilla. Ne eivät kuitenkaan hoida punoituksen syytä. Yliannostus ja pitkäaikainen käyttö voivat hankaloittaa esimerkiksi kuivasilmäisyyden oireita. Lisäksi haittavaikutuksena saattaa esiintyä rebound-ilmiö eli punoitus voi pahentua valmisteen käytön lopettamisen jälkeen.Tipat voivat olla nieltynä vaarallisia etenkin lapsille. Punoitusta vähentävien tippojen käytöstä kannattaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Sidekalvon alainen verenvuoto (sugillaatio) ei edellytä hoitoa, jos sen syntyyn ei liity silmään kohdistunutta vammaa, eikä silmä ole arka. Punoitus häviää itsestään muutamassa viikossa.

Milloin hoitoon?

Punoittava silmä edellyttää muissa kuin edellä kuvatuissa selvissä tilanteissa aina lääkärin tutkimusta syyn selvittämiseksi.

Toistuvien sidekalvon alaisten verenvuotojen vuoksi on aihetta selvittää mahdolliset verenpaineeseen tai hyytymistekijöihin liittyvät mahdolliset häiriöt.

Jos punoittavan silmän näkö äkillisesti heikkenee tai silmässä on kipua, hoitoon on hakeuduttava välittömästi.

Oirearvio

Voit tehdä oirearvion, jos silmissäsi esiintyy rähmimistä, vetistystä, kutinaa tai punoitusta. Oirearvio auttaa sinua arvioimaan, millaista hoitoa tarvitset oireeseesi. Oirearvion tuloksena saat itsehoito-ohjeen tai ohjeen, miten ja milloin hakeutua vastaanotolle.

Kirjallisuutta

  1. Seppänen M. Punainen silmä. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online, vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 26.1.2024.
  2. Hosten LO, Snyder C. Over-the-counter ocular decongestants in the United States - Mechanisms of action and clinical utility for management of ocular redness. Clin Optom (Auckl) 2020;12:95–105.
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00320