Nielupaiseen aiheuttajat ja esiintyminen

Nielupaise, entiseltä nimeltään kurkkupaise, on bakteerien aiheuttama tulehdus nielussa (kuva). Paise kehittyy joko nielurisatulehduksen eli angiinan jälkitautina tai pienten, niin sanottujen Weberin sylkirauhasten tukkeuduttua. Nielurisatulehduksen hoitoon käytetty antibioottikuuri ei estä paiseen kehittymistä, eikä tiedetä, miksi jotkin nielurisatulehdukset etenevät nielupaiseiksi. Ennen nielupaisetta potilailla ei välttämättä ole ollut yhtään nielurisatulehdusta.

Tauti on tavallisin nuorilla aikuisilla. Minkä tahansa ikäiset voivat kuitenkin sairastua siihen. Joissain tutkimuksissa on havaittu paiseiden olevan tavallisempia tupakoitsijoilla.

Nielupaiseen oireet

Nielupaiseen oireena on voimakas, useimmiten toispuolinen kurkkukipu. Kipu vaikeuttaa nielemistä mutta ei hengittämistä. Joskus kurkkukipu heijastuu myös saman puolen korvaan. Potilailla on usein kuumetta, ja kaulalla voi tuntua suurentuneita, aristavia imusolmukkeita. Tautiin ei yleensä liity nuhaa eikä yskää. Joskus nielupaise on molemminpuolinen, jolloin kurkku on symmetrisesti kipeä. Nielun turvotuksen takia puhe kuulostaa joskus puuromaiselta "kuin kuuma peruna suussa". Suun avaaminen voi olla vaikeaa.

Kuva

Nielupaise. Nielupaise (kurkkupaise) oikealla puolella nielurisan seudussa. Paise tukkii osaksi nielun ja työntää nielun kitakielekettä vasemmalle.

Nielupaiseen toteaminen

Lääkäri toteaa taudin katsomalla potilaan suuhun. Hän voi tunnustella paisetta pumpulitikulla. Nielu on paiseen puolelta kiinteämpi kuin nielun terveeltä puolelta. Nielurisoissa voi olla vaaleita läiskiä (peitteitä), mutta peitteet voivat myös puuttua.

Laboratorio- tai kuvantamistutkimuksista ei ole apua paiseen toteamisessa. Koska tulehdus on syvällä limakalvon alla, ei nielurisan pinnalta otetussa bakteeriviljelynäytteessäkään usein kasva bakteereita. Nielunäytteen otto onkin nielupaisetta epäiltäessä tarpeetonta.

Potilas tunteen usein oireen toispuoleisuuden ennen kuin se on havaittavissa kurkkua tutkittaessa. Jos toispuoleinen kipu jatkuu, eikä paisetta ole havaittu ensimmäisellä lääkärikäynnillä, tutkiminen kannattaa uusia 1–2 vuorokauden kuluttua.

Nielupaiseen hoito

Epäiltäessä nielupaisetta pitää hakeutua heti tai viimeistään seuraavana aamuna lääkäriin.

Paise pitää tyhjentää ja märkä poistaa. Lisäksi tarvitaan antibioottikuuri. Koska nielupaiseen bakteerit saattavat aiheuttaa jälkitautina sydänlihastulehduksen, on tärkeää syödä antibioottikuuri loppuun ja välttää paranemisaikana liikuntaa. Jos nielupaisetta ei hoideta, tulehdus saattaa levitä kaulalle, keuhkoihin tai aivoihin ja kehittyä joskus jopa hengenvaaralliseksi.

Paise tyhjennetään joko imemällä märkää neulalla pois limakalvon läpi tai avaamalla paise veitsellä ja pihdeillä. Jos paise on nielussa hyvin alhaalla tai molemminpuolinen tai jos potilaana on lapsi, paise on avattava nukutuksessa. Samassa leikkauksessa poistetaan myös nielurisat, mikä estää lähes aina paiseen uusimisen.

Nielurisaleikkaus on ainut keino ehkäistä paiseita. Joskus hyväkuntoisia lapsia hoidetaan myös pelkillä antibiooteilla ja kipulääkkeillä, mutta nielun tilanne on tuolloin tarkistettava päivittäin.

Noin 15 ihmistä sadasta sairastuu nielupaiseeseen uudelleen, useimmiten muutaman kuukauden kuluessa ensimmäisestä kerrasta. Paiseen uusiessa nielurisat yleensä poistetaan.

Kirjallisuutta

  1. Sanmark E. Aetiology of peritonsillar abscess – role of minor salivary glands. Väitöskirja, Helsingin yliopisto 2019.
  2. Wikstén E. Peritonsillar abscess - Aetiology, diagnostics and treatment. Väitöskirja. Helsingin yliopisto 2016.
  3. Blomgren K. Kurkkupaiseen hoito. Duodecim 2010;126:810-4.