Vastasyntyneillä ja pienillä imeväisillä esiintyy useita niin kutsuttuja primaariheijasteita, jotka häviävät ensimmäisen ikävuoden aikana. Tällaisia ovat esimerkiksi imemisheijaste, tarttumisheijaste ja kävelyheijaste. Primaariheijasteiden esiintymistä ja häviämistä tutkitaan neuvolakäynneillä osana lapsen kehityksen seurantaa. Ehkä eniten hämmennystä herättävät Moron heijaste ja sukeltajan heijaste.
Moron heijaste
Moron heijasteessa kädet tekevät äkillisen, syleilyotetta muistuttavan laajan kaaren. Liike muistuttaa säikähtämistä. Moron heijaste ilmenee etenkin silloin, kun lapsi asetetaan selälleen. Heijasteen voi välttää asettamalla lapsen selälleen niin, että kylki koskettaa alustaa ensin. Moron heijasteen voivat laukaista myös kovat äänet ja muu pelästyminen. Heijaste on vaaraton ja häviää yleensä kolmen kuukauden iässä.
Sukeltajan heijaste
Toinen heijasteliike, joka toisinaan herättää huolta, on sukeltajan heijaste. Lasta syötettäessä, kylvetettäessä tai kasvoille puhallettaessa kurkusta voi kuulua korahdus. Tämä johtuu siitä, että lapsi sulkee henkitorven kurkunkannen avulla ja suojaa näin ilmatiehyitään. Sukeltajan heijaste estää vatsalaukun sisältöä joutumasta henkitorveen, samoin kuin veden pääsyn hengitystiehyihin lapsen pään joutuessa veden alle, mikä mahdollistaa muun muassa vauvauinnin.
Milloin hoitoon?
Jos lapselle ilmaantuu kohtauksia, joissa heijasteliikkeitä tai säpsähtelyä tulee useita peräkkäin, asiasta kannattaa keskustella neuvolassa tai lääkärin vastaanotolla. Jos imeväisellä ilmenee 5–10 sekunnin välein jäykistelykohtauksia, jotka jatkuvat useiden minuuttien ajan, tulee lääkäriin hakeutua saman tien. Kyse voi tällöin olla imeväisen epilepsiasta. Myös silloin, jos pienellä imeväisellä toistuva säpsähtely ilmaantuu kuumeen yhteydessä, hoitoyksikköön on hyvä ottaa yhteys saman tien, koska säpsähtely voi olla merkki esimerkiksi hoitoa vaativasta infektiosta.
Kirjallisuutta
- Metsähonkala L. Gaily E. Lasten epilepsia. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 4.6.2024.