Veriripuli
Lapsella voi esiintyä verta ulosteessa useasta syystä. Kirkas veri viittaa vuotoon paksusuolesta, joko sen ylemmistä osista tai loppuosasta eli peräsuolesta. Suoliston yläosan (vatsalaukku, ohutsuoli) vuodot puolestaan ilmenevät mustana, tervamaisena ulosteena. Kuumeiseen ripulitautiin voi joskus liittyä veriulosteita, jolloin kyse on tavallisimmin bakteeriperäisestä suolistotulehduksesta. Suomessa tavalliset virusten (noro-, adeno- ja rotavirus) aiheuttamat suolistotulehdukset ilmenevät erittäin harvoin veriripulina.
Veriripuli edellyttää aina lääkärissäkäyntiä. Tutkimuksissa pyritään aiheuttaja selvittämään ja tarvittaessa määräämään antibioottihoito. Erityisen ongelmallinen on EHEC-bakteeri, joka voi jälkitautina aiheuttaa munuaissairautta (hemolyyttisureeminen oireyhtymä, HUS). EHEC-bakteeritartunnan voi saada erityisesti pastöroimattomasta lehmänmaidosta.
Pitkittynyt ripuli, kuumeilu, vatsakivut, väsymys, anemia ja veriulosteet voivat olla seurausta myös kroonisesta (pitkäaikaisesta) tulehduksellisesta suolistosairaudesta (haavainen paksusuolitulehdus, Crohnin tauti). Tavallisimmin kyse on yli 10-vuotiaasta lapsesta, mutta joskus myös tätä nuoremmasta. Tulehduksellista suolistosairautta epäiltäessä tulee aina hakeutua hoitoon.
Muut syyt
Jos verta esiintyy ulosteessa muuten oireettomalla lapsella, tavallisin syy on peräaukon limakalvon ja ihon reunamilla esiintyvä haavauma (anaalifissuura). Tällöin ulostemassan päällä nähdään veriviiruja merkkinä siitä, että veri on peräisin juuri peräaukon tienoilta. Veriviirut voivat löytyä myös pienen lapsen vaipasta. Osalla, mutta ei kaikilla, näistä lapsista ongelmana on ummetus, joka aikaansaa ulosteen kovettumisen. Kovat ulosteet aiheuttavat limakalvorikkouman ja usein myös kivuliaan ulostamisen, mikä puolestaan lisää ummetustaipumusta. Hoitona ovat ulostetta pehmentävät laksatiivit sekä peräaukon rasvaaminen valkovaseliinilla.
Jos lapselle ilmaantuu punatäpläistä ihottumaa, vatsakipuja ja veriulosteita, voi kyse olla Henoch–Schönleinin taudista, jonka toteaminen edellyttää lääkärikäyntiä. Myös Meckelin divertikkeli eli suolen rakenteellinen limakalvopoikkeama ilmenee veriulosteina, joskin uloste on tällöin usein mustaa.
Milloin hoitoon
Veriulosteiden ilmaantuminen edellyttää yhteydenottoa lääkäriin. Mahdolliset tutkimukset määräytyvät tilannekohtaisesti.
Peräaukon haavauman hoituu yleensä peräaukon rasvauksella ja ulosteita löysentämällä (laksatiivit). Rasvaukseen voidaan käyttää valkovaseliinia, mutta ei aikuisten peräpukamavoiteita. Lapsilla veriulosteet eivät käytännössä koskaan ole merkki syöpätaudista kuten aikuisilla on asianlaita.
Kirjallisuutta
- Kolho K-L, Rintala R. Peräaukon ongelmat lapsilla. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 28.1.2021.