Ontelosyylän oireet

Ontelosyylä on parin millimetrin läpimittainen ihon värinen näppylä, jonka keskellä voi nähdä pienen kuopan, "navan" (kuva  ). Syyliä on joskus vain muutama, tavallisesti kymmeniä tai satoja. Niitä esiintyy eniten ohuilla ihoalueilla, kuten kyynärtaipeissa, reisissä ja polvitaipeissa (ks. kuva  ).

Kun syylät alkavat parantua, osa niistä tulehtuu. Tulehtunut molluska kutiaa usein, mutta tulehtumaton hyvin harvoin. Tulehdus ja kutina ovat parantumisen merkkejä. Joskus tulehtumisen syynä on bakteeri-infektio.

Kuva

Ontelosyylä. Ontelosyylä eli molluska on parin millimetrin kokoinen ihon värinen nappula, jonka keskellä on pieni kuoppa.

Kuva

Ontelosyylät ohuilla ihoalueilla. Ontelosyylät eli molluskat esiintyvät yleisimmin ohuilla ihoalueilla, kuten reisissä ja taipeissa.

Ontelosyylien toteaminen

Diagnoosi on lapsilla yleensä helppo. Aikuisilla ontelosyyliä on yleensä vain yksi tai muutama, jolloin niiden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Suuri määrä ontelosyyliä aikuisella on usein merkki vastustuskyvyn heikkenemisestä.

Ontelosyylien itsehoito

Ontelosyyliin ei ole tehokasta hoitomuotoa. Ne häviävät spontaanisti eikä niitä tarvitse hoitaa.

Ontelosyylien tulehtuminen on yleensä merkki siitä, että ontelosyylät alkavat hävitä. Lapsi voi käydä päiväkodissa tai koulussa tavalliseen tapaan. Rajoituksia ei tarvitse asettaa myöskään harrasteisiin, esimerkiksi uintiin tai muuhun liikuntaan. Atooppista ihottumaa hoidetaan tavalliseen tapaan syylistä välittämättä.

Milloin hoitoon?

Ontelosyylien takia ei tarvitse käydä lääkärissä. Hoitoon kannattaa kuitenkin hakeutua, jos diagnoosi on epävarma.

Ontelosyylien ehkäisy

Ontelosyylävirukset ovat niin yleisiä, ettei tartuntaa voi tavallisesti välttää.

Kirjallisuutta

  1. Ontelosyylät. Ihoinfektiot. Käypä hoito -suositus, julkaistu 14.10.2021.