Solisluun murtuman syyt

Solisluun murtuma syntyy yleensä kaaduttaessa ojennetun käden varaan tai olkanivelen päälle. Samalla mekanismilla voi myös syntyä olkalisäke-solisluunivelen sijoiltaanmeno eli AC-luksaatio.

Lapaluun selän puolella olevan siiven vaurion aiheuttava vamma on yleensä suurienergiainen, jolloin myös muut rintakehän vammat ovat mahdollisia. Myös suora isku voi aiheuttaa lapaluun murtuman pienemmälläkin energialla.

Solisluun murtuman oireet

Tavallinen solisluun murtuma on yleensä helposti havaittavissa solisluussa näkyvänä pykälänä, turvotuksena ja/tai mustelmana. Kipua esiintyy paikallisesti murtuman kohdalta painettaessa ja myös olkaniveltä liikuteltaessa. Mikäli olkalisäke-solisluunivel on vaurioitunut, kipu paikantuu melko täsmälleen tämän nivelen kohdalle ja toisinaan solisluun ulompi pää voi ”pompata” ylös paikaltaan tai antaa periksi liikutettaessa (kuva ).

Kuva

Solisluun murtuma.

Lapaluun siiven pienienergiaisissa murtumissa pääasiallinen oire on paikallinen kipu.

Milloin hoitoon?

Epäiltäessä solisluun tai muuta olkapään seudun murtumaa on aina syytä hakeutua hoitoon vamman laajuuden ja hoidon tarpeen arvioimiseksi. Mikäli muita vammoja ei ole, vammaenergia on ollut pieni ja oireet saadaan hallintaan kipulääkkeillä, voi hoitoon hakeutua seuraavana aamuna. Tarvittaessa hoitoon hakeudutaan välittömästi, erityisesti silloin, jos murtuma-alueen iho on rikki tai pingottava tai oireet ovat hyvin hankalat. Solisluun murtuman ja AC-luksaation diagnoosi on yleensä kliininen, ja se varmistetaan röntgenkuvauksella.

Tyypillinen solisluun murtuma ja AC-luksaatio paranevat yleensä hyvin ilman leikkausta. Hyväasentoisia murtumia ei ole tarpeen erikseen kontrolloida, mutta mikäli murtumakohdan luiden päät ovat merkittävästi poissa linjasta tai murtumakohdassa iho on kovin pinkeä, murtuma kontrolloidaan kertaalleen kahden viikon sisällä.

Kuntoutus: Mitellasidosta (kantosidosta) pidetään 1–3 viikkoa kivun hoitona. Varovaiset olkanivelen heiluri- ja avustetut nostoharjoitukset voidaan aloittaa viikon kuluttua vammasta. Jos murtuma tuntuu kiinteältä ja kivuttomalta, aktiiviset liikeharjoitukset voidaan aloittaa kolmen viikon kohdalla ilman lisäkuormaa ja kuuden viikon kohdalla aloitetaan aktiiviset liikkeet ilman rajoitteita. Ranne- ja kyynärniveltä voi ja on tarpeellista liikutella heti alusta pitäen. Aikuisella murtuman luutuminen täyteen vahvuuteen kestää 6–9 viikkoa. Riippuen luutuman asennosta murtumakohtaan voi jäädä patti. Siitä ei ole raajan toiminnalle haittaa. Lapsilla tämäkin usein tasoittuu kasvun myötä.

Vaikeammat solisluun murtumat, joissa murtuman osat ovat etäällä toisistaan, saattavat edellyttää leikkaushoitoa parantuakseen. Samoin murtuma, jossa luun pää rikkoo ihon tai sen särmä uhkaa rikkoa ihoa, edellyttää leikkaushoitoa. Olkalisäke-solisluunivelen vammoissa hoitolinjat ovat myös pääasiassa ei-leikkauksellisia, mutta hankalammissa vammoissa hoitolinja voi vaihdella tapauksen mukaan.

Pelkän lapaluun siiven murtuman hoidoksi riittää mitellasidos 2–3 viikoksi kivun hoitona.

Kirjallisuutta

  1. Pajarinen J. Solisluun ja lapaluun murtumat. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 27.1.2021.