Yleistä
Lasten nenäverenvuodot ovat yleisiä ja yleensä helposti hoidettavia. Toistuvat vuodot voivat rajoittaa lapsen elämää ja olla pelottavia. Vaikka vuoto ei olisi voimakasta ja loppuisi aina kotikonstein, kannattaa vuodon toistuessa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Vuodot saadaan lähes aina loppumaan limakalvon paikallishoidolla. Toistuvat nenäverenvuodot voivat myös olla harvinaisten veren hyytymishäiriöiden ensimmäinen oire. Tällöin lapsi saa usein myös herkästi mustelmia, pienetkin haavat vuotavat pitkään ja suvussa voi esiintyä hyytymishäiriöitä.
Nenäverenvuodon syyt
Nenän väliseinän etuosassa on limakalvon alla tiheä verisuoniverkko, joka on melkein aina lapsen nenäverenvuodon lähtökohta. Vuoto alkaa, kun limakalvo rikkoutuu. Tavallisimmat limakalvorikon aiheuttajat ovat nenän kaivaminen ja flunssaan tai allergiseen nuhaan liittyvä limakalvon oheneminen. Limakalvorikko syntyy helpommin kuivaan kuin hyväkuntoiseen, kosteaan limakalvoon. Joskus vuodon syynä voi olla nenän vierasesine, mutta silloin oireena on vuodon lisäksi märkäinen, toispuoleinen nuha. Lapsen limakalvot paranevat yleensä nopeasti. Vuoto uusii, jos vaurio ei pääse paranemaan. Usein toistuvien vuotojen syynä on limakalvon paranemisen estävä paikallinen tulehdus. Tulehdus kehittyy, kun nenän limakalvoilla elävät bakteerit pääsevät haavan kautta limakalvon alle.
Nenäverenvuodon itsehoito
Jos nenä alkaa vuotaa verta, se on hyvä ensin niistää tyhjäksi. Sen jälkeen sieraimia painetaan yhteen pehmeästä etuosasta vähintään 10 minuutin ajan. Puristusasennon on hyvä olla etukumara, ettei veri valu kurkkuun. Veren nieleminen ei ole vaarallista, mutta se voi aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua. Lähes kaikki vuodot loppuvat napakan puristuksen jälkeen. Verisuonten supistumista voidaan tehostaa suihkauttamalla kumpaankin sieraimeen lapsille tarkoitettua limakalvoja supistavaa lääkettä. Vuodon toistumisen ehkäisyksi nenän limakalvoja on vuodon rauhoituttua hyvä kostuttaa apteekista saatavilla kostuttavilla nenätipoilla tai -suihkeilla. Lapsen kynnet kannattaa leikata lyhyiksi.
Milloin hoitoon?
Jos vuodot toistuvat limakalvojen kostutuksesta huolimatta, kannattaa hakeutua lääkäriin. Vuotokohta on helpointa paikallistaa vuodon aikana. Korvalääkäri osaa parhaiten arvioida nenän limakalvoja ja rakenteita. Usein vuotokohdan ympäristössä on stafylokokkibakteerin aiheuttamaa märkäistä karstaa ja eritettä. Tulehdus paranee yleensä erinomaisesti suoraan nenän limakalvoille annosteltavalla antibioottirasvalla. Kun tulehdus hoidetaan, limakalvo pääsee paranemaan. Laaja-alainen vuoto voidaan joutua hyydyttämään paikallispuudutuksessa hopeanitraattipuikolla eli laapistuksella, mutta se on harvoin tarpeen pikkulapsilla. Jos väsyneellä ja kalpealla lapsella ilmenee nenäverenvuotoa tai vuodot ovat erittäin runsaista, hoitoon hakeutumisessa ei kannata viivytellä.
Kirjallisuutta
- Li HY, Li L ym. Etiology and clinical characteristics of primary epistaxis. Ann Transl Med 2023;11(2):96.
- Blomgren K. Nenäverenvuoto. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 9.8.2023.