Ihmistä pistävien ja purevien loisten määrä väheni viime vuosisadan jälkipuoliskolla. Silti esimerkiksi päätäitä ja syyhyä esiintyy edelleen epidemioina, ja lude on matkailun myötä jälleen levinnyt. Loiset aiheuttavat puremillaan myrkkyreaktioita ja joskus myös allergisia reaktioita.

Täit

Ihmisen täitä on Suomessa kolme lajia. Päätäi (Pediculus humanus var. capitis) on tuskin silmällä nähtävä, läpikuultava siivetön hyönteinen, joka asustaa päänahassa, etenkin korvien takana ja niskassa. Täin munat eli saivaret erottuvat selvemmin hiusten lomasta. Päätäi ei levitä infektiotauteja. Päätäiden toteaminen ja häätäminen käsitellään omassa artikkelissaan.

Vaatetäitä tavataan nykyään harvoin muilla kuin yhteiskunnasta syrjäytyneillä henkilöillä. Se on kooltaan suurempi kuin päätäi ja asustaa pääasiassa vaatteiden saumoissa ja vuodevaatteissa. Vaatetäin puremat aiheuttavat ihoon pistemäisiä, kutisevia puremajälkiä. Vaatetäit levittävät maailmalla sairauksia, kuten pilkkukuumetta (riketsia).

Vaatetäit saadaan parhaiten hävitettyä siten, että täiden kohde itse menee kuumaan saunaan ja peseytyy siellä hyvin. Samalla vaatteet ja vuodevaatteet pestään tai käsitellään kuumassa. Myös vaatteiden pakastamisella päästään vaatetäistä eroon.

Satiainen on lyhyempi, leveämpi ja tummempi kuin vaatetäi (ks. kuva ). Se näkyy helposti paljaalla silmällä. Satiainen on ihmisen loinen, joka elää häpykarvoituksessa, harvemmin kainalo- tai rintakarvoissa, kulmakarvoissa tai silmäripsissä.

Kuva

Satiainen. Huomattavasti suurennettu satiainen, joka on tarttunut ihokarvaan. .

Satiainen tarttuu helpoimmin seksikontaktissa. Se kiinnittää munansa (saivarensa) edellä mainittuihin karvoihin. Kutina ja pienet näpyt ilmaantuvat 1–3 viikkoa tartunnasta. Satiaiset kuolevat päätäiden tapaan täisampoolla tai -liuoksella. Saivaret pyritään poistamaan mekaanisesti pinseteillä tai muulla tavoin, ja tarvittaessa saivareiden valtaamat karvat ajetaan ihoa myöten pois. Vuodevaatteet ja alusvaatteet pestään. Satiaiset eivät levitä infektiotauteja.

Eläinten kirput

Kirput purevat ihmistä yleensä keväällä ja alkusyksyllä. Lintukirppuja on etenkin linnunpöntöissä ja lintulaudoilla.

Kirpunpuremat näkyvät yleensä pienenä rykelmänä tai jonona. Herkistyneille ihmisille, varsinkin lapsille, kirput voivat aiheuttaa muutaman viikon kestävää voimakkaasti kutisevaa ihottumaa, ns. nokkosjäkälää. Raapimisen seurauksena toisinaan kehittyy ihon bakteeritulehdus. Tauteja eläinten kirput eivät levitä.

Syyhy

Syyhyn aiheuttaa ihmisestä toiseen tarttuva syyhypunkki. Pääoireet ovat voimakas kutina, punkinkäytävät etenkin sormiväleissä ja ranteissa sekä ihon punoittavia näppylät (papulat). Diagnoosi tehdään parhaiten osoittamalla punkki tyypillisen punkinkäytävän päästä. Itsehoito tapahtuu permetriinivoiteella kahdesti 7-10 päivän välein niin, että lähikontaktit hoidetaan yhtä aikaa. Jälkikutinaa rauhoitetaan kortisonivoiteella. Syyhypunkit eivät levitä infektiotauteja.

Lude eli lutikka

Luteet ovat viime vuosina lisääntyneet Suomessa etenkin matkailun myötä. Ne voivat siirtyä ihmisasumuksiin matkalaukkujen tai vanhojen huonekalujen mukana, tai esimerkiksi ullakolla sijaitsevien lepakoiden ja lintujen pesistä. Luteet imevät ihmisestä verta yleensä yöaikaan. Puremakohtaan tulee punoitusta, turvotusta ja kutiavia paukamia, joskus myös rakkuloita. Kookkaat puremajäljet ovat usein jonossa, ja reaktion paraneminen kestää useita viikkoja. Raapiminen pitkittää paranemista ja voi altistaa ihoinfektiolle. Puremareaktioiden hoitona käytetään kortisonivoiteita ja antihistamiinitabletteja. Tauteja luteet eivät levitä.

Uusia puremareaktioita tulee ludeongelman jatkuessa. Lude kätkeytyy päiväksi paikkoihin, joissa se saa olla rauhassa, kuten jalkalistojen taakse tai huonekaluihin. Ne jättävät jälkeensä tummia ulosteläiskiä. Luteiden häädössä turvaudutaan tuholaistorjuntaliikkeisiin. Yleensä koko rakennus on käsiteltävä samalla kertaa.

Kirjallisuutta

  1. Salava A. Hyönteisten pistot ja puremat. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 5.9.2022.
  2. Autio P. Päätäit ja satiaiset. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 12.10.2021.
  3. Seppänen M. Hyönteisten levittämät taudit ja puremat Suomessa. Duodecim 2011;127:1393-400.