Seksiteitse tarttuvat taudit ovat merkittävä matkailuun liittyvä terveysriski. Toisin kuin monet muut sairaudet, ne ovat helposti vältettävissä oikealla käyttäytymisellä. Keskustelu seksitaudeista ja niiltä suojautumisesta on erityisen tärkeää matkailijoita neuvottaessa, sillä tilastojen mukaan seksitautitartuntojen ilmaantuvuus on matkalla oltaessa 6–8-kertainen verrattuna tavanomaisiin elämänoloihin kotimaassa.
Seksitautien ehkäisyyn ei ole olemassa rokotteita hepatiitti B -ja papilloomavirusrokotetta lukuun ottamatta. Ainoa täysin varma keino välttää tartunta on pidättäytyä tilapäisistä seksisuhteista. Tilapäisissä seksisuhteissa on aina käytettävä kondomia huolellisesti yhdynnän alusta loppuun saakka, myös suuseksissä. On huomattava, että kaikissa maissa ei kondomeja ole helposti saatavilla tai monissa köyhissä maissa niitä ei löydy kauppojen hyllyiltä laisinkaan. Kondomeja ei myöskään välttämättä säilytetä asianmukaisissa olosuhteissa säilyvyyden takaamiseksi. Huoneenlämmössä kondomit säilyvät avaamattomassa pakkauksessaan viisi vuotta, mutta kuumassa ilmanalassa vain muutaman kuukauden. Parasta on ottaa kondomit mukaan Suomesta.
Jos seksitautitartuntaan viittaavia oireita ilmenee jo kohdemaassa, on joskus välttämätöntä hakeutua paikallisen lääkärin vastaanotolle. Monissa maissa hoito aloitetaan epäilyn perusteella ilman tarkempia laboratorionäytteitä. Tällöin on tärkeää ottaa talteen tiedot annetusta lääkkeestä esimerkiksi säilyttämällä lääkepakkaus.
Jos matkailijalla on ollut suojaamatonta seksiä kohdemaassa tilapäisen seksikumppanin kanssa, on matkalta palattua hyvä hakeutua tutkimuksiin tartuntojen poissulkemiseksi, vaikka olisi oireeton. Klamydia- ja tippuritartunnat voidaan testata noin viikon kuluttua tartunnasta, kuppatartunta näkyy luotettavasti 4–6 viikon kuluttua ja hiv-tartunta 8-12 viikon kuluessa.
Yleisimmin matkoilta tuodaan Suomessakin tavallisia seksitauteja, kuten klamydiaa, tippuria ja kuppaa. Klamydiatartunnoista joka kymmenes on hankittu ulkomailla, useimmiten Euroopassa. Ulkomailta tuotujen tippuri- ja kuppatartuntojen määrä on laskenut ja yli puolet tartunnoista saadaan kotimaassa. Ulkomailla perinteisille lääkkeille vastustuskykyiset tippurikannat ovat yleistyneet, mutta Suomessa näitä ei ole vielä toistaiseksi tavattu. Matkoilta hankitut kuppa- ja tippuritartunnat on yleensä saatu miesten välisessä seksissä. Viime vuosina on raportoitu eri puolilta Eurooppaa, Yhdysvaltoja sekä Kanadaa lukuisia lymphogranuloma venereum (LGV) -tartuntoja miesten välisessä seksissä. Seksin kautta saatuja apinarokkotartuntoja on todettu aivan viime aikoina eri puolilla Eurooppaa.