Paljon punaista lihaa ja etenkin pitkälle prosessoituja lihatuotteita syövät sairastuvat muistisairauksiin muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Punainen liha on aiemmin yhdistetty myös sydän- ja verisuonitauteihin ja tyypin 2 diabetekseen.

Tutkimukseen osallistui yli 130 000 keskimäärin 49-vuotiasta yhdysvaltalaista, joita seurattiin yli 40 vuoden ajan. Tuona aikana riski sairastua muistisairauteen havaittiin suuremmaksi varsinkin pitkälle prosessoituja lihatuotteita käyttävillä.

Tulosten perusteella esimerkiksi kaksi pekonisiivua tai yhden hot dogin päivittäin syövät sairastuivat dementiaan 13 prosenttia todennäköisemmin kuin lihaa harvoin käyttävät.

Muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot myös heikentyivät nopeammin ja osallistujat itse kokivat muutoksia todennäköisemmin, jos he söivät paljon lihatuotteita.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta aiempien tutkimusten valossa tulokset ovat uskottavia. Itse lihan lisäksi muun muassa ruoan valmistustavat ja lihavalmisteiden rasvat ja suola saattavat selittää yhteyttä. Tutkijat arvioivat, että korvaamalla osan punaisesta lihasta kalalla tai kasvikunnan proteiineilla osallistujien sairastumisriskit olisivat pienentyneet.

Noin 150 000 suomalaisella on diagnosoitu muistisairaus ja uusia tapauksia todetaan 23 000 vuosittain.

Uutispalvelu Duodecim

(Neurology 2025;DOI:10.1212/WNL.0000000000210286)

https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000210286