Vastasyntyneellä on vatsamakuulla jalat ja kädet koukussa lähellä vartaloa. Painopiste on vielä pään ja yläraajojen alueella, pää on kääntyneenä sivulle ja poski alustaa vasten. Asento ei näytä erityisen mukavalta tai helpolta. Kun lonkat alkavat ojentua, painopiste siirtyy alemmas, jolloin pään kannattelu ylhäällä helpottuu. Vatsamakuulla olo rauhoittaa usein vauvaa erityisesti ruokailun jälkeen tai vatsavaivojen yllättäessä.

Vatsamakuulta lähdetään liikkeelle, joten vatsallaan oloa on hyvä harjoitella alusta saakka erilaisilla alustoilla.

Vastasyntyneen kanssa vatsamakuulla oloa voi harjoitella esimerkiksi ihokontaktissa vanhemman vatsan päällä tai sylissä vatsamakuuasennossa kantaen. Mitä vanhemmaksi vauva kasvaa, sitä säännöllisemmin vauva kannattaa laittaa lattialle vatsalleen. Aluksi vauva jaksaa olla vatsallaan vain hyvin pieniä hetkiä. On hyvä muistaa, että jokainen sekunti on tärkeä ja harjoittelun tulisi olla mieluisaa, jotta vauvan motivaatio harjoitteluun pysyy yllä.

Vatsamakuun harjoittelussa laatu korvaa määrän. Vauvan asentoa voi tukea esimerkiksi tyynyn avulla niin, että vauvan on helpompi kannatella päätään. Hyvässä kannatellussa asennossa vauvan kyynärvarret ovat lähellä vartaloa noin 90 asteen kulmassa ja painopiste lähempänä napaa kuin hartioita.

Vähitellen vatsamakuulla olo helpottuu ja painopiste siirtyy alemmas, kädet suoristuvat ja tukeutuvat alustalle. Vauva alkaa pian tavoitella leluja vatsalla ollessaan ja vanhemmat odottavat ryömimistä malttamattomina.

Kuva

Kevennetty vatsamakuu. (Kuva: Iiris Sipi)

Video:

Kevennetty vatsamakuu