Veriyskän syyt

Monet keuhkojen sairaudet voivat aiheuttaa veriyskää, ja syy on aina pyrittävä selvittämään. Nuorella ihmisellä syynä on melkein aina keuhkojen tulehdus. Tällöin ilmenee myös muita tautiin liittyviä oireita, kuten aiemmin alkanut yskä ja kuume. Nuorta tupakoimatonta henkilöä, jonka veriyskä on liittynyt selkeästi keuhkokuumeeseen, ei yleensä tarvitse lähettää jatkotutkimuksiin.

Vanhemmilla henkilöillä veriyskän takana on tavallisesti pitkittynyt keuhkoputkitulehdus, keuhkoputken laajentumat tai keuhkosyöpä. Tuberkuloosi on harvinaistunut, mutta se voi edelleen olla syynä verentuloon yskiessä. Syynä voi olla myös keuhkoveritulppa, sydämen vajaatoiminta tai harvinainen verisuonitulehdus.

Milloin hoitoon

Veriyskä uutena oireena saattaa olla merkki vakavasta sairaudesta, ja sen vuoksi on syytä hakeutua viivyttelemättä hoitoon. Jos veriyskä on runsasta, lääkäri tekee lähetteen päivystysluonteisesti sairaalahoitoon.

Veriyskän tutkiminen

Veriyskän aiheuttajia on useita kymmeniä, ja siksi jokainen tapaus on diagnostinen haaste. Yleensä vuodon syyn tarkka selvittely onnistuu vasta akuuttitilanteen rauhoituttua. Keuhkokuvaus on perustutkimus. Usein tehdään myös keuhkojen tietokonetomografiatutkimus.

Keuhkoputken tähystystä suositellaan, jos verentulon syy on epäselvä ja veriyskää esiintyy yli viikon ajan, sairastuneen ikä on yli 40 vuotta tai keuhkokuva on poikkeava.

Veriyskän hoito

Veriyskä on melko harvoin vaarallisen runsasta ja välitöntä hoitoa vaativaa. Niukka veriyskä rauhoittuu yleensä itsestään. Vuotoa voidaan hillitä välttämällä kuumia ruokia ja juomia ja fyysistä ponnistelua. Yskänärsytystä pyritään hillitsemään yskänlääkkeillä tai morfiinilla. Traneksaamihaposta voi olla hyötyä verentulon vähentämiseen.

Jos sairastuneella on käytössään veren hyytymistä estäviä lääkkeitä, esimerkiksi asetyylisalisyylihappo eli "aspiriini", verenohennuslääke varfariini (Marevan®) tai joku uudemmista veren hyytymistä ehkäisevistä lääkkeistä, pitää niiden hyödyt ja riskit arvioida tapauskohtaisesti. Kun vuodon syy on selvillä, hoito suunnataan syynmukaisesti.

Kirjallisuutta

  1. Knuuttila A. Veriyskä. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 3.12.2019.