Suupielten tulehdusta eli angulaarikeiliittiä esiintyy erityisesti henkilöillä, jotka ovat hampaattomia, käyttävät proteesia tai joilla on madaltunut purenta. Suupielen poimun ollessa jatkuvasti kostea alueelle kehittyy sieni- ja/tai bakteeritulehdus. Sen aiheuttaa useimmiten ihon ja limakalvojen normaalikasvustoon kuuluva Candida albicans-hiiva jaStaphylococcus aureus -bakteeri.

Suupielten tulehdusta esiintyy eniten vauvoilla ja vanhuksilla. Atooppinen ihottuma, immuunivajavuustilat, diabetes, kuiva suu ja raudan tai B12-vitamiinin puute voivat altistaa taudille.

Suupielten tulehduksen oireet

Tulehduksen alkuvaiheessa suupielet kirvelevät ja punoittavat. Tulehduksen jatkuessa niihin kertyy karstaa ja pinta rupeutuu. Suupieliin voi myös tulla kipeitä halkeamia (kuva  ).

Kuva

Suupielten tulehdus. Suupielten tulehduksessa iho on rikkoutunut ja osittain rupeutunut.

Silloin kun angulaarikeilitti liittyy atooppiseen ihottumaan (kuva ), oireita on usein myös muualla iholla.

Kuva

Atooppinen angulaarikeiliitti. Atooppinen angulaarikeiliitti on yleinen atooppisen ihottuman ilmenemä. Koivuallergisella hedelmä-vihannes-juuresreaktiot voivat tätäkin oiretta provosoida.

Kuva: Raimo Suhonen

Suupielten tulehduksen toteaminen

Angulaarikeilitin tunnistamisessa ei ole vaikeuksia, etenkin jos kumpikin suupieli on tulehtunut. Hiiva- tai bakteeriviljelyä ei tarvita.

Märkärupi voi alkaa suupielestä, mutta leviää nopeasti laajemmalle alueelle. Huuliherpes puolestaan aiheuttaa oirekohtaan ensin kirvelyä ja sen jälkeen rakkuloita, jotka rupeutuvat.

Suupielten tulehduksen itsehoito

Suupielet pestään ja kuivataan, ja mahdollisen karstan tai ruven voi pehmittää kostealla kangas- tai paperikääreellä. Hoitona käytetään apteekista ilman reseptiä saatavaa hydrokortisonivoidetta, jossa on mukana bakteerien ja hiivojen lisääntymistä ehkäisevää ainetta. Suupielet paranevat yleensä alle viikossa.

Milloin hoitoon?

Jos suupielitulehdus ei parane runsaassa viikossa tai jos se uusiutuu toistuvasti, on syytä mennä lääkäriin tai hammaslääkäriin lähiviikkoina. Lääkäri tarkistaa, onko suussa esimerkiksi hoitoa vaativa hiivatulehdus (sammas). Hammaslääkäri voi tarkistaa purennan ja mahdollisen proteesin kunnon. Myös muut altistavat tekijät voidaan selvittää.

Suupielten tulehduksen ehkäisy

Angulaarikeiliitin voi ehkäistä, mikäli taustalla on altistava syy, johon voidaan vaikuttaa. Proteesin ja purennan tarkastaminen ja pikkulapsilla huvitutin välttäminen voivat vähentää suupielitulehdusta.

Kirjallisuutta

  1. Salo T ja Siponen M. Suupielten haavaumat. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. 19.2.2020.