Yleistä

Auringonvalolle herkistäviä lääkkeitä ovat mm. tietyt antibiootit, sydän- ja verenpainelääkkeet, psyykenlääkkeet, tulehduskipulääkkeet, syöpälääkkeet ja aknelääkkeet. Valolääkeihottuman voi tyypillisesti aiheuttaa tetrasykliini- tai fluorokinoloniryhmän antibiootti (kuten doksisykliini tai siprofloksasiini), nesteenpoistolääke hydroklooritiatsidi, psyykenlääke klooripromatsiini, paikallisesti käytetty tulehduskipulääke (kuten ketoprofeeni tai piroksikaami) ja retinoidiryhmän aknelääke (paikallinen retinoidivoide tai sisäisesti käytetty isotretinoiini). Reagoiminen auringonvalolle on kuitenkin yksilöllistä, eli kaikki eivät samasta lääkkeestä saa oireita.

Eräät kasvit (kuten jättiukonputki ja mooseksenpalavapensas) sisältävät valolle herkistäviä psoraleeneja. Niiden ja UV-säteilyn yhteisvaikutuksena syntyy rakkulainen valokosketusihottuma, fytofotodermatiitti. Psoraleenien ja UV-säteiden vaikutusta hyödynnetään joidenkin ihotautien, kuten psoriaasin, hoidossa.

Lääkeaineen valolle herkistävää ominaisuutta käytetään hyväksi myös ihon fotodynaamisessa hoidossa. Sillä hoidetaan mm. tiettyjä ihosyöpiä ja niiden esiasteita.

Valolääkeihottuman oireet

Auringolle tai muulle UV-säteilylle altistuneille alueille ilmaantuu punoitusta, kirvelyä ja kutinaa noin vuorokauden kuluessa lääkkeen nauttimisesta. Voimakkaassa valolääkereaktiossa voi nousta rakkuloitakin. Lievät oireet kestävät yleensä muutaman päivän, mutta voimakkaimmillaan 1–2 viikkoa. Pitkäkestoisessa reaktioissa ihottuma-alueelle voi jäädä tummaa pigmenttiä. Tunnetaan myös tapauksia, joissa valoherkkyys on jäänyt pysyväksi.

Valolääkeihottuman toteaminen

Diagnoosi selviää yleensä ihomuutosten sijainnin ja ulkonäön perusteella. Joskus tehdään valoepikutaanitestit (ks. Allergiatutkimukset, allergiavasta-aineet, ihopistokokeet, epikutaanitestit, altistuskokeet), jossa testattavat lääkeaineet valotetaan UV-lampulla ja seurataan ihottumareaktion ilmaantumista.

Valolääkeihottuman hoito

Jos käytössä on mahdollisesti auringolle herkistävä lääke, iho kannattaa suojata suoralta auringonvalolta ja käyttää tehokasta aurinkosuojavoidetta ja peittävää vaatetusta. Jos todetaan valolääkeihottuma, epäilty lääke pyritään lopettamaan ja se vaihdetaan toiseen lääkärin ohjeiden mukaan. Ihottuma hoidetaan kortisonivoiteella ja voimakkaat reaktiot tarvittaessa sisäisellä kortisonikuurilla.