Ihon kasvainten fotodynaaminen hoito
Ihon kasvaimista fotodynaamiseen hoitoon soveltuvat aktiininen keratoosi, Bowenin tauti eli ihon pintasyöpä ja pinnallinen tai tietyissä tapauksissa nodulaarinen tyvisolusyöpä eli basaliooma.
Aluksi hoitoalueelta poistetaan sarveistunut kudos ja alue puudutetaan tarpeen mukaan. Sen jälkeen alueelle levitetään metyyliaminolevulinaattia tai aminolevuliinihappoa sisältävää voidetta tai geeliä, joka peitetään muovikelmulla pariksi tunniksi. Lääkeaine imeytyy tervettä kudosta voimakkaammin syöpäsoluihin ja muihin epänormaaleihin soluihin ja muuttuu valoherkäksi porfyriiniksi. Kun alue sitten valotetaan tietyn aallonpituuden omaavalla valolla, porfyriinit aktivoituvat ja tuhoavat kohdesolut.
Aktiinisessa keratoosissa riittää yleensä yksi hoitokerta. Tulos tarkastetaan kontrollikäynnillä ja tarvittaessa annetaan toinen hoitokerta. Bowenin taudissa ja ihon tyvisolusyövässä hoito toistetaan 1–2 viikon kuluttua.
Ohuempien ihomuutosten hoidossa käytetään myös päivänvalo-PDT:tä, jolloin valolähde on luonnon näkyvä valo. Se soveltuu Suomessa vain kesäkauteen.
Fotodynaamisen hoidon yleisin haitta on hoidettavalla alueella tuntuva kipu ja polttelu, jota esiintyy useammalla kuin joka toisella potilaalla. Päivänvalo-PDT:ssä kipu on selvästi vähäisempää. Kipu häviää yleensä muutamassa tunnissa, ja sitä voidaan estää puuduttamalla alue ennen hoitoa. Muita tavallisia haittoja ovat hoitoalueen punoitus, rupeutuminen tai haavautuminen, jotka voivat kestää joitakin viikkoja. Lopullinen hoitotulos on yleensä hyvä eikä hoito sinänsä aiheuta arpia tai muuta kosmeettista haittaa.
Muut käyttökohteet
Ihosyöpien ja niiden esiasteiden lisäksi fotodynaaminen hoito soveltuu ihon laaja-alaisten valovaurioiden hoitoon. Sitä käytetään myös rejuvenaatiohoitona ihon nuorentamiseen.