Gynekomastiaa eli miehen rintojen kasvua esiintyy joissakin elämänvaiheissa lievänä monilla nuorilla miehillä. Useimmiten se on ohimenevä normaali ilmiö kasvun aikana. Aikuisella rintojen kasvu liittyy yleensä erilaisiin sairauksiin tai lääkkeisiin, jotka vaikuttavat miehen hormonituotantoon.

Gynekomastian syyt

Fysiologinen rintojen kasvu liittyy elinkaaren aikaisiin normaaleihin hormonimuutoksiin. Vastasyntyneiden gynekomastia johtuu äidistä peräisin olevista naishormoneista (estrogeeneista). Murrosiässä hormonimuutokset saavat aikaan yli kolmasosalla pojista rintojen lievää kasvua, jota esiintyy 14.–20. ikävuosien välillä. Vanhoilla miehillä rintojen kasvua esiintyy usein siksi, että oma mieshormonin (testosteronin) tuotanto vähenee (ks. Testosteroni ikääntyvillä miehillä).

Kaikki kivesten testosteronin tuotantoa vähentävät ja estrogeenin tuotantoon vaikuttavat sairaudet ja tilat sekä lääkkeet voivat aiheuttaa gynekomastiaa. Näitä ovat muun muassa:

  • erilaiset synnynnäiset hormonituotannon häiriöt
  • kivesten solutuhoa aikaansaavat sairaudet ja kivesten poisto esimerkiksi eturauhassyövän hoidon yhteydessä
  • maksakirroosi, munuaisen krooninen vajaatoiminta
  • runsas alkoholin käyttö
  • voimakas ylipaino
  • monet lääkkeet (esimerkiksi spironolaktoni, estrogeeniä sisältävät valmisteet, fenytoiini, muutamat psyyken lääkkeet)
  • anaboliset steroidit ja muut vastaavat hormonivalmisteet.

Noin puolessa tapauksista gynekomastiaan ei tutkimuksissa löydy mitään selitystä. Tällöin jäädään yleensä seuraamaan tilannetta, ja jos gynekomastia jatkuu, tutkimukset toistetaan myöhemmin.

Gynekomastia voi ilmaantua myös vain toiseen rintaan. Joskus harvoin vain toisen rinnan kasvamisen syynä voi olla jokin muu kuin hormonien muutokset. Toispuolisessa gynekomastiassa rintaa on aiheellista aina tutkia tarkemmin, koska syynä voi olla rinnan seudun kasvain.

Gynekomastian oireet

Yleensä ainoa oire on molempien rintojen kasvu. Kasvu ei tapahdu muutamassa päivässä vaan yleensä kuukausien tai vuosien kuluessa. Jos gynekomastian syynä on testosteronin puute tai estrogeeni-hormonin liikavaikutus, ilmenee usein myös seksuaalielämän häiriöitä, kuten impotenssia.

Aitoon gynekomastiaan liittyy rintarauhasen rauhaskudoksen lisääntymistä, jota ei aina ole helppo erottaa lihomiseen liittyvästä rintojen suurenemisesta, joka johtuu pelkästään rasvakudoksesta. Gynekomastiassa rinnan tunnustelussa rauhaskudos tuntuu rasvaa kiinteämmältä. Jos päältäpäin tilaa ei pystytä arvioimaan, käytetään röntgenkuvausta tai kaikututkimusta.

Gynekomastian itsehoito

Fysiologiseen ja sairauksista johtuvaan gynekomastiaan ei itse pysty vaikuttamaan. Lievästä murrosikään liittyvästä rintojen kasvusta ei tarvitse huolestua eikä sitä ole syytä hoitaa. Tila on vaaraton ja menee ohitse muutamassa vuodessa.

Jos käyttää anabolisia hormonivalmisteita, ne pitää lopettaa. Jos käyttää rintoihin vaikuttavia lääkkeitä, niiden lopettamisesta tai vaihtamisesta pitää keskustella lääkärin kanssa.

Milloin tutkimuksiin?

Murrosiässä ilmaantuneen lievän rintojen suurenemisen vuoksi ei tarvitse hakeutua tutkimuksiin. Jos suureneminen on huomattava ja etenkin, jos ilmenee murrosiän normaalien muutosten myöhästymistä, on syytä hakeutua lääkäriin. Eläkeiän jälkeen syntyneeseen rintojen kasvuun voi suhtautua rauhallisesti. Jos selvä gynekomastia ilmaantuu muussa iässä, se on syytä tutkia. Mitä nopeammin ja mitä suuremmiksi rinnat suurenevat, sitä herkemmin on hakeuduttava tutkimuksiin.

Jos vain toinen rinta suurenee ilman tiedossa olevaa syytä, on syytä aina hakeutua lääkäriin. Tällöin kyseessä on usein jokin muu kuin gynekomastia, joskus kasvain. Myös miehillä voi esiintyä rintasyöpää. Niitä todetaan Suomessa muutama tapaus vuosittain.

Gynekomastian hoito

Lääkäri selvittää ensin, onko kyseessä todellinen rintojen suurentuminen eli gynekomastia. Sen jälkeen tehdään laboratoriotutkimuksia syyn selvittämiseksi.

Jos gynekomastiaan löytyy syy, hoitona on sen hoitaminen tai poistaminen. Tällöin gynekomastia tavallisesti lievittyy, mutta muutos on hidas.

Tavallisesti hoitona käytetään estrogeenin vaikutuksen kumoavaa lääkettä (antiestrogeenia), joista yleisimmin käytetty on tamoksifeeni.

Jos todetaan mieshormonin tuotantohäiriö, hoitona on testosteronin säännöllinen käyttö. Jos testosteronin puute on synnynnäistä, testosteronihoidolla ei yleensä saada tilannetta täysin normaaliksi.

Jos gynekomastia on häiritsevän voimakas eikä korjaannu testosteronilla, voidaan harkita leikkaushoitoa.

Kirjallisuutta

  1. Huhtaniemi I. Gynekomastia. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 11.4.2018.
  2. Ranta V. Gynekomastian syy ei aina selviä. Suomen Lääkärilehti 2014;69:2795-2799.
  3. Niewoehner CB, Schorer A. Gynecomastia and breast cancer in men. BMJ 2008;336:709-713.