Hypoglykemia on yleinen tila diabetesta sairastavilla, jotka käyttävät insuliinia (ks. Tyypin 1 diabeteksen hoito). Sitä voi esiintyä myös joidenkin suun kautta käytettävien diabeteslääkkeiden yhteydessä. Diabetesta sairastavien alhaisesta verensokerista on erillinen artikkeli.

Alhaisia verensokereita voi joskus esiintyä ilman diabeteslääkitystä. Jos potilaalla on alhaisen verensokerin oireita, ensin varmistetaan, että samaan aikaan todella esiintyy alentuneita verensokerin arvoja. Jos näitä havaitaan, seuraavaksi selvitetään, mistä alhainen verensokeri johtuu.

Alhaisen verensokerin oireet

Nopeasti syntyneessä hypoglykemiassa esiintyy seuraavia oireita:

  • sydämentykytys (tiheä pulssi)
  • hikoilu
  • nälän tunne
  • käsien tärinä
  • ärtyisyys.

Oireet johtuvat alhaisen verensokerin laukaisemasta ”stressihormonin” adrenaliinin liikavaikutuksesta. Oireet väistyvät nopeasti, kun nautitaan ravintoa, joka sisältää sokeria tai tärkkelystä. Samanlaisia oireita voi joillakin terveillä ihmisillä esiintyä aterian jälkeen (ks. tuonnempana), mutta niihin ei yleensä liity merkittävää verensokerin alenemista.

Jos verensokeri on hyvin alhainen, keskushermoston toiminta häiriintyy, koska aivot tarvitsevat ravinnokseen veressä olevaa rypälesokeria eli glukoosia. Keskushermostoon liittyviä oireita ovat

  • päänsärky
  • sekavuus
  • näköharhat, etenkin näkeminen kahtena
  • epätavallinen tai riitaisa käytös
  • pahimmassa tapauksessa kouristuksia ja tajuttomuus, jos verensokeri laskee hyvin alhaiseksi.

Ilman insuliinia verensokeri voi laskea monista eri syistä. Kaikki tällaiset syyt ovat harvinaisia.

Insulinooma

Harvinainen hypoglykemian syy on insuliinia tuottava kasvain, jota kutsutaan insulinoomaksi. Kasvain saa alkunsa haiman solusaarekkeiden insuliinia valmistavista soluista. Kasvaimen tuottaman liikainsuliinin vuoksi verensokerin pitoisuus pienenee liian vähäiseksi etenkin paastotilassa eli aamuyöstä ja aamuisin. Joillakin esiintyy myös aterian jälkeisiä oireita. Oireet ovat tyypillisesti keskushermostoon liittyviä (ks. edellä).

Insulinooma on hyvin harvinainen: se todetaan Suomessa 8–10 henkilöllä vuosittain. Tautia epäillään, jos samaan aikaan esiintyy aivoperäisiä hypoglykemian oireita ja alhainen paastoverensokerin arvo. Kasvain, joka yleensä on pieni (0,5–2 cm) ja hyvänlaatuinen (ei syöpä), todetaan erikoistutkimuksilla. Hoitona on kasvaimen poisto leikkauksessa, mikä parantaa sairauden.

Lihavuusleikkauksen jälkeinen hypoglykemia

Mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen pienellä osalla potilaita (korkeintaan 1 %:lla) voi esiintyä 1–3 tuntia syömisen jälkeen hypoglykemiaa, joka ilmaantuu vasta kuukausia leikkauksen jälkeen. Siihen liittyvät oireet ovat tyypillisesti keskushermostoperäisiä (ks. edellä). Hypoglykemian taustalla on joillakin leikatuilla ilmaantuva haiman insuliinia erittävien solujen liika-aktiivisuus. Tila on vaikeahoitoinen ja edellyttää erikoislääkäreiden tutkimuksia.

Liikuntaan liittyvä hypoglykemia

Suomessa on löytynyt muutamia henkilöitä, joilla verensokeri laskee liikunnan seurauksena. Jo puolen tunnin liikunta johtaa alhaisen verensokerin oireisiin. Taipumus hypoglykemiaan johtuu geenimuutoksesta (mutaatiosta), jonka seurauksena haima tuottaa rasituksen aikana liikaa insuliinia.

Alhaisen verensokerin ensihoito

Hoitona nautitaan nopeita hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita, jotka nopeasti kohottavat verensokeria. Tällaisia ruoka-aineita ovat sokeri, sokeripitoiset mehut tai limonadit, hedelmät tai muut vastaavat. Jos tajunta hämärtyy alhaisen verensokerin vuoksi, niin ettei henkilö pysty juomaan, tarvitaan nopeasti terveydenhuollon ammattilaisten apua ja sokeritippa suoneen.

Aterian jälkeinen alhainen verensokeri

Joillakin ihmisillä esiintyy 2–4 tuntia aterian jälkeen silloin tällöin hypoglykemiaan sopivia oireita. Ne ovat tyypillisesti adrenaliinivaikutusta muistuttavia oireita (ks. edellä). Oireiden syynä voi olla aterian jälkeinen alhainen verensokeri, jolloin tilaa kutsutaan reaktiiviseksi hypoglykemiaksi. Reaktiivista hypoglykemiaa ei pystytä toteamaan sokerirasituskokeella, mutta se voidaan todeta oireiden aikana tehdyllä verensokerin pikatestillä.

Reaktiivinen hypoglykemia johtuu tavallisesti edellisen aterian runsaista nopeista hiilihydraateista (sokeripitoiset juomat, keksit, makeat leivonnaiset, makeiset yms.). Niistä imeytyvä sokeri nostaa terävästi veren insuliinia, jolloin reaktiona siihen verensokeri saattaa ylikorjautua liian alas.

Jos oireet ovat selvät ja ne toistuvat usein, ruokavaliohoito voidaan aloittaa ilman verensokerin mittausta. Reaktiivinen hypoglykemia voidaan tehokkaasti estää noudattamalla ruokavaliota, jossa vältetään nopeasti imeytyviä (nopeita) hiilihydraatteja. Näitä ovat sokeripitoiset juomat, makeiset, keksit, muut makeat leivonnaiset ja vaalea leipä. Hiilihydraatteja voi turvallisesti nauttia, jos ne ovat "hitaita" eli kuitupitoisia, esim. ruisleipä ja muut täysjyväleivät. Jos oireita silti esiintyy, välipalan nauttiminen ennen kuin oireita yleensä esiintyy usein estää ne.

Osalla ihmisiä esiintyy aterian jälkeisiä ”adrenaliinioireita”, vaikka verensokeri ei laske alle normaalin. Tilaa kutsutaan idiopaattiseksi postprandiaaliseksi oireyhtymäksi, joka voidaan suomentaa sanoilla ”tuntemattomasta syystä johtuva aterian jälkeinen oireyhtymä”. Nimi kuvastaa sitä, että oireiden syntymekanismia ei kunnolla tunneta.

Kirjallisuutta

  1. Kauppinen-Mäkelin R, Otonkoski T. Hypoglykemia. Kirjassa: Välimäki R, Sane T, Dunkel L (toim.). Endokrinologia. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2009, s. 785-798.
  2. Brun JF, Fedou C, Merher J. Postprandial reactive hypoglycemia. Diabetes & Metabolism 2000;26;337-51.
  3. Hämäläinen P, Metso S. Hypoglykemian syyt ja selvittely, kun potilaalla ei ole diabetesta. Suomen Lääkärilehti 2014;69:2693-2698.
  4. Metso S. Aikuisen hypoglykemia ilman diabetesta. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 23.5.2022.