Punajäkälä eli lichen ruber (planus) on ihon ja limakalvojen krooninen, tulehduksellinen sairaus, jota esiintyy muutamalla prosentilla väestöstä. Noin kolmasosalla ihon punajäkälää sairastavista on todettavissa myös suun alueen punajäkälä.
Punajäkälä on yleisin 20–60-vuotiailla naisilla ja esiintyy tavallisimmin suun sisällä poskien limakalvoilla molemmin puolin ja useissa kohdissa. Punajäkälä voi esiintyä myös kielen ja ikenien limakalvoilla.
Aiheuttajat ja tunnistaminen
Punajäkälän aiheuttajaa ei tunneta. Punajäkälä voi vaihdella ulkonäöltään. Se voi olla verkkomaisen juosteinen, vaalean plakkimainen, näppyläinen, haavainen, punoittava tai rakkulamainen. Väriltään punajäkälä voi olla valkoinen tai punainen tai punavalkoinen (kuva ). Punajäkälä voi aiheuttaa suun limakalvon arkuutta, kirvelyä, turvotusta, verenvuotoa ja polttelua.
Suussa voi esiintyä myös muita punajäkälän kaltaisia muutoksia, joita aiheuttavat paikallisten ärsykkeiden lisäksi useat lääkeaineet (verenpainelääkkeet, nesteenpoistolääkkeet, kultasuolat, tulehduskipulääkkeet ja malarialääkkeet), allergia hampaiden paikkausmateriaaleille, elinsiirtojen jälkeiset hylkimisreaktiot tai hepatiitti C -virusinfektio.
Omahoito
Suun alueen punajäkälää sairastava voi omahoidollaan pyrkiä lievittämään suun punajäkälän oireita seuraavasti:
- Tavallisia hammastahnoja kannattaa käyttää vähän ja valita sellainen tahna, joka ei sisällä natriumlauryylisulfaattia.
- Kaupallisia suuvesiä ei tule käyttää, vaan niiden sijaan voi käyttää apteekista saatavaa fysiologista keittosuolaliuosta tai valmistaa liuos itse liuottamalla veitsenkärjellinen suolaa juomalasilliseen vettä.
- Haalea, laimea kamomillatee voi lievittää oireita.
- Kuivaa suuta voi huuhdella ruokaöljyllä (maun parantamiseksi voidaan lisätä tippa mentoliöljyä).
- Kannattaa välttää sitrushedelmiä samoin kuin kaikkia muita happamia hedelmiä, marjoja ja vihanneksia, kuten ananasta, kiiviä, mansikoita ja tomaattia, tai maustettuja ruokia, jotka ärsyttävät limakalvoja.
- Ruokaa ja juomia ei tulisi nauttia kovin kuumana tai kylmänä.
- Tupakointi tulee lopettaa.
- Alkoholin ja alkoholipitoisten suuvesien käyttöä tulee välttää.
- Hyvä suuhygienia on tärkeää: pehmeällä harjalla harjaus kaksi kertaa päivässä sekä hammasvälien puhdistus sopivalla hammasvälien puhdistusvälineellä.
- Sienitulehdus tulee hoitaa.
Asiantuntijahoito
Suun punajäkälä huomataan usein suun tutkimuksen yhteydessä, ja osana punajäkälän oireita lievittävää hoitoa hammaslääkäri poistaa bakteeripeitteet säännöllisesti sekä kaikki limakalvoja ärsyttävät tekijät (esim. hampaiden ja paikkojen tai proteesien terävyydet).
Suun punajäkälään ei ole olemassa parantavaa hoitoa. Joskus hammaslääkäri tai lääkäri määrää paikallista kortikosteroidihoitoa lievittämään limakalvojen kipua. Noin joka kuudennella suun punajäkälää sairastavalla todetaan suussa myös sienitulehdus, joka tulee asianmukaisesti diagnosoida ja hoitaa (ks. Suun sienitulehdukset).
Suun punajäkälä muuttuu suusyöväksi (ks. Suusyöpä) 1–3 %:lla sitä sairastavista. Potilaita seurataankin 1–2 kertaa vuodessa muutoksen kliinisen kuvan, kivun ja oireiden mukaan.