Endometrioosia sairastavat nuoret naiset sairastuvat muita todennäköisemmin moniin mielenterveysongelmiin. Samanlainen yhteys on aiemmin nähty iäkkäämmillä potilailla, mutta nuoria on tutkittu vähemmän.

Suomalaisiin sairaalarekistereihin perustuva tutkimus kattoi tiedot 4 500 naisesta, joilla diagnosoitiin endometrioosi alle 25-vuotiaana vuosina 1987–2012. Heitä verrattiin 9 000 samanikäiseen terveeseen.

Kun naisia seurattiin 20 vuoden ajan, endometrioosia potevat sairastuivat etenkin masennukseen, ahdistukseen ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön verrokkeja todennäköisemmin. Riski sairastua masennukseen tai ahdistukseen oli noin kaksi kertaa suurempi ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön noin 1,5 kertaa suurempi kuin verrokkien.

Tutkijat uskovat, että endometrioosiin kuuluva krooninen kipu on keskeinen mielenterveysongelmien aiheuttaja. Tähän viittaa myös havainto, jonka mukaan mielenterveysongelmat olivat harvinaisempia naisilla, jotka potivat munasarjan endometrioosia, joka on usein muita endometriooseja kivuttomampi.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Obstetrics & Gynecology -lehdessä.

Endometrioosin suomenkielinen nimi on kohdun limakalvosirottuma. Siinä kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella, tavallisesti vatsakalvon pinnalla pikkulantiossa, emättimen ja peräsuolen välissä tai munasarjojen pinnalla. Pesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion, alavatsakipuja, vuotohäiriöitä ja mm. yhdyntäkipua. Endometrioosia sairastaa noin joka kymmenes nainen.

Uutispalvelu Duodecim

(American Journal of Obstetrics & Gynecology 2024;230:651.e1–17)

https://doi.org/10.1016/j.ajog.2024.02.011