Pohjoismaisia ravitsemussuosituksia noudattamalla voi pienentää riskiään sairastua sydäninfarktiin ja aivoverenkiertohäiriöön. Yhteys havaitaan etenkin naisilla, ruotsalaistutkimus osoittaa.

Tulosten perusteella sairastumisriski on tasaisesti sitä pienempi mitä lähempänä pohjoismaisia suosituksia henkilön ruokavalio on. Hyvin pitkälti suositusten mukaisesti syövät säästyvät sydäninfarktilta 28 prosenttia ja aivoverenkiertohäiriöltä 12 prosenttia todennäköisemmin. Yhteydet olivat vielä voimakkaampia naisilla.

Havainnot vahvistavat näyttöä pohjoismaisten ruokasuositusten toimivuudesta, mutta lisätutkimuksia kaivataan vielä. Olisi esimerkiksi hyvä selvittää tarkemmin, miksi miesten sairastumisriskit eivät pienentyneet yhtä paljon.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä. Siihen osallistui 35 000 ruotsalaista, joille sattui yhteensä 1 600 sydäninfarktia ja 2 100 aivoverenkiertohäiriötä keskimäärin 18-vuotisen seurannan aikana.

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset kannustavat kasvispainotteiseen ruokavalioon, jossa on paljon vihanneksia, marjoja, hedelmiä, perunaa, palkokasveja, pähkinöitä ja täysjyväviljaa, mutta myös säännöllisesti kalaa. Punaista lihaa suositellaan korkeintaan 350 grammaa viikossa ja lihavalmisteita mahdollisimman vähän. Maitotuotteita kannustetaan käyttämään, mutta niiden olisi hyvä olla vähärasvaisia.

Uutispalvelu Duodecim

(European Journal of Nutrition 2024;63:1151–1162)

https://doi.org/10.1007/s00394-024-03337-7