Kirkasvalohoitoa käytetään kaamosmasennukseen ja joitain lupaavia tuloksia on saatu masennuksen hoidossa laajemminkin. Tuoreen tutkimuksen perusteella nuorten masennuksen hoidossa se ei välttämättä tepsi.

Tutkimuksessa kirkasvalohoitoa annettiin päivittäin neljän viikon ajan runsaalle sadalle sairaalahoidossa olevalle keskimäärin 15-vuotiaalle masennuspotilaalle. Verrokkiryhmäläiset saivat vastaavaa hoitoa, mutta punaisella valolla, jolla ei ole terveysvaikutuksia. Kaikki potilaat sairastivat keskivaikeaa tai vaikeaa masennusta ja jatkoivat myös tavanomaisia masennushoitojaan.

Kun potilaiden oireita verrattiin seurannan päätteeksi, masennusoireet olivat lievittyneet yhtä hyvin kummassakin ryhmässä. Näin ollen kirkasvalohoito ei suonut lisähyötyä potilaille.

Kirkasvalohoito on lievittänyt nuorten masennusoireita joissain aiemmissa tutkimuksissa, mutta niissä kaikki potilaat eivät olleet sairaalahoidossa ja heidän masennusoireensa olivat lievempiä kuin tähän tutkimukseen osallistuneiden. Onkin mahdollista, että kirkasvalohoito auttaa paremmin kotioloissa ja lievään masennukseen, mutta tätä pitää vielä tutkia lisää.

Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Psychiatry 2024;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2024.0103)

https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2024.0103