Vaikeahoitoinen eli hoitoresistentti masennus on tuoreen tutkimuksen mukaan suurelta osin perinnöllinen sairaus. Havainto voi auttaa tunnistamaan riskipotilaita, jotka hyötyvät intensiivisestä hoidosta jo varhaisessa vaiheessa.

Tutkimuksessa 21 000 vaikeahoitoista masennusta sairastavaa ja heidän 34 000 lähisukulaistaan verrattiin 140 000 terveeseen. Taiwanilaisia rekisteriaineistoja hyödyntävän tutkimuksen seuranta-aika oli 23 vuotta.

Vaikeahoitoista masennusta sairastavan lähisukulaiset sairastuivat hoitoresistenttiin masennukseen yhdeksän kertaa todennäköisemmin kuin verrokit, tulokset osoittivat.

He sairastuivat myös muun muassa skitsofreniaan, kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön ja ahdistuneisuushäiriöön verrokkeja todennäköisemmin. Hoitoresistenttiin masennukseen liittyy merkittävä itsemurhavaara, ja tämä todettiin myös potilaiden lähisukulaisilla.

Taiwanilaisten tulokset ovat uskottava osoitus vaikeahoitoisen masennuksen periytyvyydestä ja siihen liittyvistä muiden mielenterveysongelmien ja itsemurhan vaarasta. Tulokset auttavat tunnistamaan potilaita, joiden masennus todennäköisesti osoittautuu vaikeahoitoiseksi. Tällöin intensiiviset lääke- ja muut hoidot voidaan aloittaa jo sairauden alkuvaiheissa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Psychiatry 2024;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2024.0378)

https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2024.0378