Paljon punaista lihaa sisältävä ruokavalio voi suurentaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Vastaavaa on havaittu aiemminkin, mutta tuore meta-analyysi lisää näyttöä entisestään.

Tiedot perustuvat 31 tutkimuksen ja lähes 2 miljoonan aikuisen kymmenvuotisiin seurantatietoihin. Seurannan aikana 100 000 osallistujaa sairastui tyypin 2 diabetekseen.

Kun tiedot sairastumisista yhdistettiin tietoihin osallistujien ruokavalioista, riski sairastua tyypin 2 diabetekseen suureni tasaisesti mitä enemmän lihaa osallistuja söi.

Riski suureni etenkin, jos ruokavaliossa oli paljon teollisesti prosessoituja lihatuotteita, mutta myös tavallinen punainen liha liittyi suurentuneeseen sairastumisriskiin. Hieman yllättäen myös runsas kanan syöminen liittyi diabetesriskiin, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas. Kanaa koskeva havainto voi tosin johtua enemmän ruoan valmistustavoista kuin itse kanasta.

Punainen liha ja prosessoidut lihatuotteet on yhdistetty tyypin 2 diabetekseen monissa tutkimuksissa aiemminkin, mutta nyt julkaistut tulokset ovat vakuuttava lisävahvistus. Osallistujien ikä, sukupuoli tai painonindeksi eivät selittäneet yhteyksiä.

Tarkkaa syytä ilmiölle ei tiedetä, mutta vaihtoehtoisia selityksiä on useita. Itse lihan lisäksi muun muassa ruoan valmistustavat, ruokavalion muut piirteet ja potilaiden elämäntavat voivat selittää yhteyttä.

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Arviolta 400 000 suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta, mutta näiden lisäksi todennäköisesti ainakin 50 000–100 000 suomalaista sairastaa sitä tietämättään.

Uutispalvelu Duodecim

(Lancet Diabetes & Endocrinology 2024;DOI:12:619–630)

https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(24)00179-7/fulltext