Verenpainemittaukset voivat antaa todellista korkeampia lukemia, jos ne tehdään väärässä asennossa. Tuoreen tutkimuksen mukaan niin käy ainakin silloin, kun kättä pidetään sylissä tai ilman tukea sivulla.

Suositusten mukaisesti verenpaine mitataan istuen niin, että käsi lepää pöydällä ja mittarin mansetti on sydämen tasolla.

Verrattuna tällaiseen mittausasentoon potilaiden verenpainelukemat ovat 4–10 mmHg suurempia, kun mittaukset tehdään käden ollessa sylissä tai sivulla, JAMA Internal Medicine -lehden julkaisemat tulokset osoittavat.

Tulokset vahvistavat näyttöä potilaan asennon merkityksestä verenpaineen mittaamisessa. Todellista verenpainetta korkeammat mittaustulokset voivat aiheuttaa potilaalle tarpeetonta huolta ja pahimmillaan vääriä diagnooseja.

Tutkimukseen osallistui 133 potilasta. Kaikkien verenpaineet mitattiin suositusten mukaisesti, käden ollessa sylissä ja sivulla ilman tukea. Mittaukset toistettiin kolmasti jokaisessa asennossa.

Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävimpiä terveysriskejä, ja se aiheuttaa vuosittain yli kymmenen miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Korkea verenpaine altistaa monille sairauksille, mm. sydän- ja verisuonitaudeille ja aivoverenkiertohäiriöille.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Internal Medicine 2024;DOI:10.1001/jamainternmed.2024.5213)

https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2024.5213