Gynekologinen tutkimus käsittää potilaan haastattelun (esitietojen selvittelyn) ja kliinisen tutkimuksen, johon kuuluu vatsan tunnustelu sekä gynekologinen sisätutkimus. Tarvittaessa tehdään myös rintojen tunnustelu. Tutkimuksia tekevät gynekologien lisäksi mm. terveyskeskuslääkärit. Tutkimus voi olla tarpeen päivystysvastaanotolla, kun selvitetään vatsakipujen syytä. Tarkat esitiedot ja vastaanotolla tehtävä tutkimus voivat kertoa diagnoosin tai ainakin ohjata oikeiden lisätutkimusten tekoon. Kun tutkimus tehdään tytölle tai naiselle ensimmäisen kerran, hänen on hyvä nähdä tutkimusvälineet ja kuulla tutkimuksen kulku etukäteen.
Milloin gynekologiseen tutkimukseen?
Gynekologista tutkimusta suositellaan tehtäväksi aina poikkeavien gynekologisten oireiden tai alavatsavaivojen yhteydessä. Oireista tärkeimpiä ovat ylimääräiset vuodot, nopeasti tulleet muutokset kuukautiskierroissa tai haittaavat alavatsakivut. Säännöllinen hormonilääkitys voi edellyttää säännöllistä tarkistusta. Nuoren tytön ei tarvitse rutiininomaisesti hakeutua gynekologiseen tutkimukseen, jos hänellä ei ole gynekologisia vaivoja. Ehkäisypilleritkin voidaan aloittaa ilman gynekologisen tutkimuksen suoritusta.
Lääkärille on hyvä mainita, jos tulee tutkimukseen ensimmäisen kerran. Kannattaa aina kertoa myös, jos tutkimus jännittää tai pelottaa.
Rutiininomainen vuositarkastus ei ole tarpeen.
Tutkimuksen suoritus
Virtsarakon pitää olla tyhjä, koska täysinäinen rakko tekee tunnustelun epäluotettavaksi ja voi aiheuttaa naiselle epämukavuutta, jopa kipua. Tutkimusta varten nainen on selällään gynekologisella tutkimuspöydällä, jalat hiukan levällään ja tuettuna jalkatelineeseen. Tutkimus onnistuu sitä helpommin, mitä paremmin lihasten rentouttaminen onnistuu. Aluksi tarkastellaan ulkosynnyttimien ja emättimen suuaukon tilanne sekä häpykarvoitusalue. Sen jälkeen emättimeen viedään tähystin, ns. spekula ja kohottaja, jotta emättimen limakalvoa ja kohdunnapukkaa voidaan tarkastella. Spekulan sisäänviennin helpottamiseksi käytetään liukastetta. Instrumentit voivat olla muoviset kertakäyttöiset tai metalliset, jolloin ne tuntuvat vähän viileiltä. Spekulatutkimuksen yhteydessä voidaan ottaa papanäyte ja valkovuotonäyte.
Varsinaisessa sisätutkimuksessa tunnustellaan kohdun koko, asento ja rakenne sekä munasarjojen koko ja aristus. Tutkimusta voidaan täydentää peräaukon kautta tehtävällä tutkimuksella. Jos selvitellään esimerkiksi kipujen tai vuotohäiriöiden syytä, tehdään tutkimuksen yhteydessä usein emättimen kautta ultraäänitutkimus.
Tutkimus raskauden aikana
Gynekologinen tutkimus voidaan tehdä raskauden aikana. Silloin korostuu vatsan ja kohdun tunnustelu ja sikiön koon ja asennon arviointi. Spekulatutkimuksen yhteydessä voidaan tarkastella emättimen ja kohdunsuun limakalvot ja ottaa tarvittaessa papa- tai tulehdusnäytteitä. Sisätutkimuksessa tunnustellaan kohdunsuun kiinteys, pituus ja arvioidaan onko kohdunkaulakanava avautumassa.