Syyt ja oireet

Liiallinen rasitus sekä toistuvat pienet iskut tai revähdykset voivat saada limapussit ärtymään ja tulehtumaan. Myös reumaattiset tulehdukset herkistävät limapussin tulehduksille. Rasituksen aiheuttamaan limapussitulehdukseen ei yleensä liity bakteeritulehdusta. Bakteerit voivat kuitenkin päästä limapussiin ihovaurion tai ihon bakteeritulehduksen kautta. Tällöin oireisiin liittyy kuumotus ja punoitus limapussin seudussa ja mahdollisesti kuumeilu.

Tyypillisiä limapussin tulehduksen sijaintipaikkoja ovat olkanivel, kyynärpää, olkapää, polvi ja reisiluun iso sarvennoinen (reisiluun yläosan uloin kohta) tai kantapää.

Kyynärpäässä ihon alla oleva pinnallinen limapussi voi ärtyä hyvinkin pienestä hankauksesta, ja tästä aiheutuu kyynärluun päässä olevan pussin turpoaminen, punoitus ja kipu. Painellen on tunnettavissa selvä nesteen täyttämä pussi. Jos tulehdus on bakteerien aiheuttama, kyynärpäässä on lisäksi huomattavaa punoitusta ja potilaalle voi nousta kuume (kuva ).

Kuva

Limapussin tulehdus. Kyynärpään limapussi, jonka tulehtuessa alue on kipeä, turvonnut ja punoittava. Lisää tietoa limapussin tulehduksesta eli bursiitista, ks. Limapussin tulehdus (bursiitti).

Polven tyypillinen limapussin tulehdus syntyy polvilumpion ja ihon välissä olevaan limapussiin, usein hankauksen, erityisesti pitkän polvillaan olon seurauksena. Tulehdus ei yleensä ole bakteerien aiheuttama. Kuten kyynärpään limapussin tulehduksessa, on tässäkin selvä turvotus ja kipu sekä useimmiten tunnettavissa turvonnut limapussi polvilumpion päällä.

Reiden ulkosyrjällä tuntuvan reisiluun ison sarvennoisen seutuun kehittyvä limapussin tulehdus on hyvin yleinen lonkan seudun kipujen syy (kuva ). Kipu tuntuu selvästi sarvennoisen kohtaa painamalla, mutta paksun lihas- ja rasvakerroksen vuoksi ei itse tulehtunut limapussi ole tunnettavissa. Erityisesti ylämäkeen kävely ja juoksu, portaiden nousu ja kyykystä nousu aiheuttavat kipua, ja joskus kipu voi muistuttaa iskiasvaivaa. Lonkan limapussin tulehduksesta on erillinen artikkeli.

Kuva

Kipukohta lonkan limapussitulehduksessa. Kipualue reisiluun yläosan suuren sarvennoisen (trokanterin) alueen limapussitulehduksessa. Varsinainen kipukohta = tummanpunainen, kipu voi säteillä ympäristöön = vaaleanpunainen.

Itsehoito

Lievät limapussin tulehdukset paranevat yleensä itsestään 1–2 viikossa, kun niiden aiheuttajana oleva rasitus lakkaa. Rasituksen välttäminen onkin ensisijainen hoito. Tulehduskipulääkkeet ja paikallinen kylmähoito saattavat nopeuttaa tulehduksen rauhoittumista. Kylmähoitoa käytetään 10–20 minuuttia kerrallaan ja 3–5 kertaa vuorokaudessa. Kyynärnivelen limapussin tulehduksessa lievästi puristava side voi auttaa kipuun.

Milloin hoitoon

Limapussin tulehdusta epäiltäessä on syytä hakeutua hoitoon, jos tulehdukseen liittyy kuumetta, pussissa tuntuu olevan runsaasti nestettä tai oireet kestävät pitkään.

Bakteerin aiheuttama limapussin tulehdus (punoitus, usein kuume) vaatii kiireellistä hoitoa edellyttäen antibioottikuuria ja pussin sisältämän märkäpesäkkeen mahdollista avausta.

Pitkään jatkuneen limapussivaivan hoidoksi voidaan pussi tyhjentää nesteestä punktoimalla ja laittaa tilalle kortisoniruiske. Hyvin pitkällisen tai toistuvan limapussitulehduksen vuoksi on limapussi joskus poistettava kokonaan leikkauksella.

Ehkäisy

Tärkein ehkäisykeino on yksipuolisen hankauksen ja rasituksen välttäminen. Polven limapussin tulehduksen välttämiseksi on tarpeen käyttää tarkoitukseen suunniteltuja suojaimia, milloin työ tai harrastus edellyttää pitkää polvillaan oloa.

Kirjallisuutta

  1. Sandelin J. Bursiitit. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 30.11.2018.
  2. Lohr K. Bursitis. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 11.12.2020.